Cine ia examenul teoretic la scoala de soferi poate sa dea de mai multe ori „traseul" intr-un singur an, potrivit noului Cod rutier.

Noul Cod rutier vine cu noutati in ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere. Inainte de inceperea cursurilor practice, candidatii vor trebui sa promoveze un test de cunostinte teoretice in cadrul scolii de soferi. Noua legislatie nu mai obliga reluarea examenului teoretic in cazul nepromovarii celui practic. Astfel, daca este promovata „sala", „traseul" poate fi dat de mai multe ori, timp de un an.

Tot ca noutate, fisa medicala, necesara oricarui candidat la dosar, va putea fi eliberata si de catre medicul de familie. Examenul pentru obtinerea permisului se va face in zile diferite pentru fiecare categorie sau subcategorie, atit in localitatea de domiciliu, cit si la locul de resedinta a solicitantului.

Incepind de vineri, examenul pentru obtinerea permisului poate fi dat, la cerere, si in limba materna a candidatului sau intr-o limba de circulatie internationala, acolo unde Autoritatea Rutiera Romana permite acest lucru.

Potrivit noii legislatii, viteza maxima admisa pentru cei care fac scoala este cu 20 de kilometri pe ora mai mica decit pentru conducatorii auto. Regula este valabila, in afara localitatilor, si pentru cei care au mai putin de un an de la obtinerea permisului auto. Cei care au suferit condamnari definitive pentru infractiuni la legea rutiera vor putea sustine din nou examenul de sofer, dupa o anumita perioada de timp, in functie de fapta comisa.