„Republica de la Ploiesti" il vrea pe Ion Iliescu la sefia PSD. Acesta ar putea fi candidatul-surpriza la congresul PSD din 10 decembrie.

Se pregateste o surpriza pentru congresul din 10 decembrie al PSD, sustin surse din partid. Este vorba despre posibila candidatura a lui Ion Iliescu la sefia partidului pe ultima suta de metri inaintea congresului (10 decembrie). Se vorbeste chiar despre aparitia unui grup de sprijin care batatoreste calea pentru reintoarcerea lui Iliescu la conducerea PSD. Grupului i s-a dat, mai in gluma, mai in serios, si un nume: „Republica de la Ploiesti". Sustinatorii lui Iliescu au avut deja mai multe intruniri de taina, ultima dintre acestea avind loc cu ocazia ultimei reuniuni de partid a PSD Prahova.

Oprescu si Iorgovan, iepuri pentru Iliescu?

Marian Saniuta (Prahova), Ion Vasile (Buzau), Constantin Nicolescu (Arges), Sorin Oprescu (Bucuresti) sint primii lideri de filiale pesediste care au aderat la „Republica de la Ploiesti". Unele voci il dau si pe Miron Mitrea ca parte a echipei de sustinere. Gruparea este un fel de replica la celebra „Republica de la Cluj", care l-a impus in ultima clipa pe Mircea Geoana la congresul din 22 aprilie 2005, in defavoarea lui Ion Iliescu. Acum lucrurile par sa se fi rasturnat. O alta „republica" pregateste un alt candidat-surpriza. Candidaturile lui Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan nu sint altceva decit parti ale strategiei de reinscaunare a lui Iliescu, mai afirma sursele mentionate. Informatii despre o foarte probabila retragere a candidaturii lui Oprescu au ajuns la noi dinspre mai multi lideri ai PSD, dar situatia e inca incerta. Lucrurile ar putea fi lamurite chiar astazi, la sedinta saptaminala a conducerii PSD, care va fi de data aceasta una extinsa, fiind invitati toti liderii de filiale judetene.

Contraoferta lui Geoana

Geoana, Oprescu si Iorgovan - cei trei actuali aspiranti la sefia PSD - si-au dat simbata intilnire la Ploiesti. Geoana a incercat sa dea dovada de spirit de echipa si s-a declarat de acord cu nominalizarea lui Ion Iliescu pentru functia de presedinte onorific.

La sedinta PSD Prahova a venit si Ion Iliescu, care de altfel a fost prezent si la sedinta de vineri a conducerii PSD Bucuresti, spunind ca a venit „ca simplu membru".

In cuvintul sau de la Ploiesti, Ion Iliescu a vorbit despre „slabirea PSD" si a atentionat ca, desi actuala guvernare „se compromite zi de zi", nu PSD creste in sondaje, lasindu-se „cale libera populismului si demagogiei".

In urma cu o saptamina, Ion Iliescu declara ca se opune regulii potrivit careia candidaturile pentru congresul din 10 decembrie nu se pot depune decit pina la 1 decembrie. El a calificat regula ca fiind „nestatutara".

Atac la Geoana Pentru candidatura la presedintia PSD a lui Mircea Geoana si-au declarat deja sprijinul mai multe organizatii judetene, printre care cele din Botosani, Arad, Timis, Galati, Vrancea, Maramures, Dolj. Declaratiile de sprijin au fost dezavuate de presedintele PSD Prahova, Marian Saniuta. Acesta a apreciat ca asemenea declaratii de sustinere, inaintea congresului PSD, amintesc de metoda comunista in care judetele isi exprimau in corpore sustinerea si adeziunea fata de secretarul general al PCR, Nicolae Ceausescu.