In ultimele doua zile ale tirgului de carte, inghesuiala a dublat vinzarile si a facut ca, la editurile de succes, sa fie doborite toate recordurile.

Ieri, dupa ora prinzului, Dacia Logan pusa la bataie de organizatori ca premiu la Tombola „Gaudeamus" fusese deja adjudecata, iar reprezentantii editurilor importante erau aproape excedati de afluenta publicului pe ultima suta de metri. Printre vizitatorii care venisera in numar atit de mare fara indoiala si datorita vremii mai degraba placute din Bucuresti erau, ca de obicei, si citeva figuri de politicieni, dintre care, in jurul orei 13.00, au putut fi recunoscuti Ion Iliescu (insotit de garda care ducea un teanc de carti) si Ludovic Orban (care incerca o patrundere in fata la standul Polirom). Cuplurile venite cu copiii nu-i mai puteau dezlipi pe acestia de locurile in care editurile specializate organizau evenimente cu clovni, carti de colorat, paiete si volume interactive cu dinozauri.

Carti pentru copii si best-selleruri

„Vinzarile aproape s-au triplat in weekend", declara ieri Dan Dumitrescu, director de imagine la Editura Teora, la al carei stand pustimea se imbulzea, cu parinti cu tot, sa cumpere noile aparitii din Colectia „Vreau sa stiu" - carti ilustrate de cultura generala. „E mai bine decit anul trecut", a spus Dumitrescu, refuzind insa sa dezvaluie cifra exacta a incasarilor. Cei de la Teora mizeaza pe un public-tinta clar definit si pe carti cu valoare practica, precum dictionarele, manualele de limbi straine si cartile de calculatoare. Alte edituri propun cititorilor best-selleruri din strainatate, care atrag prin titlu sau tema, dar reteta nu garanteaza succesul. La Nemira, de exemplu, printre cele mai bine vindute carti au fost „Ghidul lenesului", de Tom Hodgkinson, „Numele meu a fost Iuda", de C.K. Stead, si „Memoriile" lui Casanova, insa absenta unor lansari-eveniment a reprezentat, probabil, principalul motiv pentru care vinzarile nu au crescut spectaculos. „Sper sa depasim cu putin valoarea de anul trecut", ne-a declarat, destul de rezervat, Gabriel Dragan, reprezentant de vinzari la Nemira.

Greu pentru editurile mici

Piata de carte a inceput sa se stabilizeze si sa devina mai predictibila, asa ca, pentru editurile mai mici, lucrurile par a se complica de la an la an. „Oamenii sint mai calculati ca anul trecut", este caracterizarea oferita situatiei de reprezentantii Editurii Vremea. Standul lor are dimensiuni destul de modeste, care erau comune pina in urma cu citiva ani, dar care acum reprezinta un dezavantaj de imagine. Cu toate acestea, cei de la Vremea sint destul de multumiti: cea mai bine vinduta carte a lor, „Alte povesti ale doamnelor si domnilor din Bucuresti", de Victoria Dragu Dimitriu, fusese cumparata deja in 150 de exemplare. La Institutul European, cifrele sint si mai modeste: nu s-au gasit mai mult de 20 de cumparatori pentru titlurile de uz universitar publicate.

Plesu, pe primul loc la Humanitas

Dimpotriva, spatiile ample de expunere pe care si le amenajeaza marile edituri atrag publicul, iar dispunerea cartilor pe rafturi creeaza o impresie mai aerisita decit vechea metoda a masutei tixite de volume suprapuse. Totusi, faptul ca standul celor de la Humanitas se afla chiar la intrare si este construit din module verticale foarte inalte nu reprezinta o garantie ca incasarile vor fi pe masura. La editura lui Gabriel Liiceanu, vechile nume din portofoliu continua sa faca vinzarile: pe primul loc, anul acesta, este noua carte a lui Andrei Plesu, „Despre bucurie in Est si in Vest". Daca autorul singur nu poate propulsa cartea in top, atunci o va face un titlu bun sau macar un cuvint-cheie, cum este cazul „Ghidului nesimtitului", de Radu Paraschivescu, sau „Despre Securitate", de Traian Ungureanu. Ca si in alti ani, reprezentantii Humanitas „nu pot da cifre", dar declara ca lucrurile au mers „mult mai bine" decit in anii trecuti.

Polirom a vindut de 3,5 miliarde

Campioana absoluta, si la editia de anul acesta, ramine, dupa toate aparentele, Polirom. Cifra incasarilor este una impresionanta (intre 3 si 3,5 miliarde de lei vechi), aproape dubla fata de cea de anul trecut, insa, pina la urma, explicabila in conditiile in care si numarul de carti publicate a crescut sensibil. Pe primul loc in topul vinzarilor este „Shalimar clovnul", ultimul roman al lui Salman Rushdie publicat in romaneste. Pe Rushdie il urmeaza Norman Manea, cu „Intoarcerea huliganului", si Leonard Cohen, cu „Cartea aleanului". Autorii romani sint cumparati mult mai putin, dar, la Cartea Romaneasca, unde se publica indeobste literatura autohtona, volumele de eseuri ale lui Alexandru Paleologu, romanele Florinei Ilis si poeziile lui Emil Brumaru continua sa se vinda bine. Reprezentantii editurii se declara, fireste, foarte multumiti. „A fost mult mai bine decit anul trecut la «Gaudeamus» si mai bine chiar si decit la Bookfest, desi organizarea a fost mai buna acolo", a declarat Oana Boca, ofiter de relatii publice la Polirom si la Cartea Romaneasca.

Celan si Gombrowitz la Paralela 45

Incasari mari a avut si Editura Paralela 45. „Sper sa depasim suma de un miliard", a spus ieri directorul editorial Lucian Pricop, explicind ca noile aparitii din Colectia „Bestseller" s-au vindut foarte bine. Volumele lui Paul Celan, Viktor Erofeev si Witold Gombrowitz au fost, de asemenea, cautate de public, in timp ce una dintre cele mai jucate piese de teatru despre Holocaust, „Ancheta", de Peter Weiss, s-a bucurat de o mare popularitate datorita prezentei la lansare a Maiei Morgenstern, care a citit din carte. „Surprinzator, am vindut pina acum 80 de exemplare chiar si din «Dictionarul biografic al literaturii romane»", a mai spus Pricop. „Dictionarul" lui Aurel Sasu este prima opera de acest tip publicata la noi si are, fireste, dimensiuni impunatoare si un pret pe masura. „Am inceput sa avem previziuni foarte clare in ce priveste vinzarile", a incheiat directorul editorial de la Paralela 45.

„Gaudeamus 2005" la patrat

La nivelul vinzarilor, si Editura All se poate lauda cu o crestere semnificativa in comparatie cu editia anterioara a tirgului de carte bucurestean. „Vinzarile au fost la nivelul celor de la Bookfest, adica in jur de un miliard si jumatate de lei vechi", ne-a declarat Gabriela Preda, reprezentanta editurii. Principalele titluri pentru care lumea s-a inghesuit la standul Editurii All au fost noile aparitii: „Adio, Africa", cea de a doua carte a Corinnei Hofmann, dupa best-sellerul „Indragostita de un masai", dar si doua volume practice - „A 8-a treapta a intelepciunii", de Stephen R. Covey, sau „Ghidul sanatatii familiei". Viviana Musa, ofiter de relatii publice la Editura Trei, ne-a spus ca incasarile de anul acesta au fost mult mai mari decit la „Gaudeamus 2005" (in jurul a 600 de milioane de lei vechi). Cele mai populare au fost „Cartea gesturilor" si „Cartea gesturilor europene", de Peter Collett, din care s-au vindut peste 1.500 de exemplare. Surpriza placuta a fost „Marele dictionar al psihologiei", care s-a vindut foarte bine la „Gaudeamus", ceea ce, pentru Viviana Musa, inseamna „ca s-a creat un public fidel, care vine la stand pentru cartile de psihologie".

Premiile tirgului

Trofeul „Gaudeamus": Grupul editorial RAO Cea mai rivnita carte a tirgului: Votul Publicului - „Despre bucurie in Est si in Vest", de Andrei Plesu, Editura Humanitas Votul Presei - „1.001 de albume de ascultat intr-o viata", Editura RAO Premiul de Excelenta acordat de SRR: Editura Curtea Veche Trofeul pentru presa acordat de public: Publicatii - „Gandul" Radio - Europa FM Tv - TVR Cultural