O serie de fotografii si inregistrari video dovedesc ca atunci cand Robert Kennedy a fost asasinat, la locul crimei se aflau, nu se stie din ce motive, mai multi agenti operativi ai CIA, sustine BBC.
In documentarul difuzat de BBC se ara
O serie de fotografii si inregistrari video dovedesc ca atunci cand Robert Kennedy a fost asasinat, la locul crimei se aflau, nu se stie din ce motive, mai multi agenti operativi ai CIA, sustine BBC.
In documentarul difuzat de BBC se arata ca, la data de 5 iunie 1968, in momentul asasinatului, in Hotelul Ambassador din Los Angeles se aflau cativa agenti operativi si inca patru complici neidentificati ai acestora. Zona si vizita lui Robert Kennedy nu erau in jurisdictia CIA, iar ofiterii fotografiati trebuiau sa se afle in sud-estul Asiei, neavand nici un motiv sa fie in Los Angeles.
In acea perioada, Robert Kennedy tocmai castigase alegerile partiale pentru democratii din California pe fondul unei campanii impotriva razboiului si urma sa fie contracandidatul lui Nixon in cursa pentru Casa Alba.
La ora 12:50, senatorul american Robert F. Kennedy a fost impuscat de trei ori, la hotelul Ambassador din Los Angeles. Alte cinci persoane au fost ranite. Senatorul tocmai terminase de tinut un discurs de sarbatorire a victoriei sale in alegerile preliminare din California.
Singurul arestat a fost palestinianul Sirhan Sirhan, de 24 de ani, a carui vinovatie a fost intarita si de o serie de notite descoperite la domiciliul sau.
In orice caz, chiar si sub hipnoza, Sirhan nu a fost capabil sa-si aminteasca ce a facut la hotel, ceea ce a determinat psihiatrii sa creada ca in momentul crimei era in transa.
Martorii oculari au declarat ca Sirhan se afla cativa pasi in spatele lui Kennedy, dar autopsia a concluzionat ca impuscatura fatala a survenit din spatele victimei. Dr. Herbert Spiegel, o autoritate in hipnoza de la Universitatea Columbia, este de parere ca Sirhan ar fi fost "programat prin hipnoza" sa fie un soi de tap ispasitor care sa-l acopere pe adevaratul faptas.
Noile dovezi aduse in acest caz sunt de fapt rezultatele muncii de trei ani ale documentaristului Shane O'Sullivan. El sustine ca exista noi fotografii si inregistrari video in care se pot vedea ca in hotel se aflau trei ofiteri seniori ai CIA, precum si alte persoane suspecte.
Trei dintre acestia au fost identificati ca ofiteri care au lucrat impreuna in 1963 la JMWAVE, o baza a CIA din Miami, care opera impotriva Cubei. Pe atunci, David Morales era Seful Departamentului Operativ, Gordon Campbell fusese seful Operatiunilor Maritime, iar George Joannides, sef al departamentului psihologic.
Joannides a fost trimis in rezerva in 1978 in urma unei anchete a Congresului care a vizat legatura CIA in evenimentele din 1963, cand a fost ucis JFK, iar documentaristul de la BBC sustine ca acesta se afla la Hotelul Ambassador si in momentul cand cel de-al doilea Kennedy a fost asasinat.
La data de 20 noiembrie, Bobby Kennedy ar fi implinit 81 de ani, iar fiul sau, Max, a facut un proiect in memoria tatalui sau.
Paul Schrade, care l-a ajutat pe tanar in proiectul sau, se afla in momentul tragediei chiar in spatele lui Robert Kennedy si a fost chiar impuscat in cap. Schrade este de parere ca noile dovezi aduse in acest caz merita deschiderea unei noi anchete: "mi se pare foarte ciudat ca acei indivizi se aflau acolo la hotel. Ce faceau acolo? Este obligatia noastra, ca prieteni ai lui Bob Kennedy, sa aflam raspunsurile". Le randul sau, Ed Lopez, fost investigator al Congresului care a lucrat cu Joannides in 1978, a declarat si el ca "ar trebui ca personaje cheie din CIA sa fie chemate si sa priveasca imaginile, pentru a confirma si exentual explica prezenta acelor agenti la locul crimei". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.