Rezultatul nefavorabil la ultimele alegeri, urmat de recordul de victime inregistrat saptamina trecuta pe frontul irakian au determinat stafful de la Washington sa plece „in corpore" in Orientul Mijlociu.

Seful radicalilor siiti, Moqtada Sadr, a amenintat cu retragerea din guvern si din parlament daca premierul Al-Maliki se va intilni in Iordania cu presedintele Bush si daca nu se amelioreaza starea de securitate din tara. Gruparea are 30 de deputati in parlament si citiva ministri in actualul guvern si cere precizarea naturii relatiilor pe care guvernul de la Bagdad le are cu fortele de ocupatie. In timp ce Bush se va afla in Iordania, Condoleezza Rice va fi si ea in regiune sa gaseasca solutii pentru o stabilitate care se indeparteaza tot mai mult.

Liderii irakieni au ramas acasa

Presedintele irakian, Jalal Talabani, care isi anuntase pentru simbata vizita la Teheran, si ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, care ieri trebuia sa fie la Riad, au ramas acasa, motivul oficial fiind situatia de urgenta din tara.

Cheney la Riad

Vicepresedintele american Dick Cheney l-a precedat pe liderul de la Casa Alba in Orientul Mijlociu, facind simbata o vizita la Riad. Cheney a vorbit cu regele saudit Abdallah despre Irak, in special, si despre intilnirea Bush-Maliki de la mijlocul acestei saptamini. Au mai fost abordate „dosarul palestinian" si situatia din Liban. Nu in ultimul rind, au fost dezbatute exporturile petroliere ale regatului saudit catre SUA.

Pentru actuala administratie americana, aflata sub presiune dupa alegerile din 7 noiembrie, este esential sprijinul monarhiei saudite, care i-ar fi util pentru o reconciliere nationala irakiana (regatul saudit este majoritar sunnit).