Bulgaria ar putea adera inaintea Romaniei la zona euro, datorita prezentei consiliului pentru politici monetare, dar si a cursului valutar mai stabil al levei in raport cu euro, arata un sondaj Reuters.
In timp ce Bulgaria ar putea adopt
Bulgaria ar putea adera inaintea Romaniei la zona euro, datorita prezentei consiliului pentru politici monetare, dar si a cursului valutar mai stabil al levei in raport cu euro, arata un sondaj Reuters.
In timp ce Bulgaria ar putea adopta moneda unica in 2012, pentru Romania adoptarea euro ar putea interveni un an mai tirziu, in 2013, arata sondajul Reuters, realizat cu ajutorul a 34 de analisti ai pietelor emergente. Potrivit estimarilor facute de specialisti, Bulgaria ar putea adera la mecanismul european al ratei de schimb (ERM2) in 2008 informeaza sambata editia electronica a Bank News, consultata de Rompres. Dupa o perioada de minim doi de la intrarea in ERM-2, statele membre pot adopta moneda euro in cazul respectarii a cinci criterii, inclusiv un deficit bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut, inflatie scazuta si o rata de schimb valutar stabila in raport cu moneda europeana. Desi analistii considera ca vecinii bulgari stau mai bine decat Romania la stabilitatea cursului de schimb moneda nationala - euro, constata ca deficitul de cont curent din ambele state ramane una dintre marile probleme. Atat Bulgaria, cat si Romania au obtinut excedente bugetare, insa planurile viitoare de cheltuieli pentru infrastructura ar putea alimenta deficitele bugetare, mai scrie Reuters.
Adoptarea euro, avantaj competitiv
Recent, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat ca adoptarea monedei unice ar trebui sa fie urmatoarea prioritate a Romaniei dupa intrarea in UE. Lazea a aratat ca, la ora actala, exista un exces de strategii legate de aderarea la UE, dar nu si o ierarhie clara de prioritati. "Cred ca intrarea in zona monedei unice trebuie sa fie prioritatea Romaniei si nu altele, oricat de respectabile ar fi ele", a afirmat Lazea, intr-un seminar pe teme economice, precizand ca statul roman ar trebui sa faca acest pas in perioada 2012-2014. Economistul sef al BNR a adaugat ca aderarea in timp util la zona euro, ar atrage investitorii straini, care acorda o prima de incredere autoritatilor care au un program macroeconomic credibil. Un alt argument ar fi faptul ca, pana in 2012-2014, si celelalte tari membre din centrul si estul Europei vor fi intrat in zona euro, astfel ca ar putea avea un avantaj competitiv fata de Romania. Totodata, adoptarea monedei unice ar constitui o garantie ca atit inflatia, cat si dobanzile, ar cobori la nivelul european. In opinia lui Lazea, Ungaria a pierdut increderea investitorilor din cauza amanarii adoptarii monedei unice. Noile state membre UE sunt reticente fata de implementarea reformelor severe pentru reducerea deficitelor bugetare, ceea ce ar putea duce la o amanare a aderarii acestora la spatiul euro in actualul deceniu. Din cauza deficitelor bugetare si a incertitudinilor politice din Ungaria, Polonia si Republica Ceha, statele care vor intra in UE la 1 ianuarie 2007, respectiv Romania si Bulgaria, ar putea devansa, in privinta aderarii la zona euro, aceste tari, mai arata sondajul Reuters. Analistii au declarat ca cele zece noi state membre, care au aderat la UE in mai 2004, amana aplicarea reformelor pentru indeplinirea criteriilor stricte care vizeaza inflatia, deficitul bugetar, datoria publica sau ratele dobanzilor. In acest moment, sunt incluse in ERM2 monedele nationale a opt tari: Danemarca, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia si Slovenia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.