Statul da un nou termen pentru privatizarea fabricii iesene.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat un nou termen pentru privatizarea ultimului producator de medicamente detinut de stat - Antibiotice Iasi.

In urma cu o luna, conducerea acestei companii dadea drept sigura incheierea privatizarii in primul trimestru al anului viitor. „Probabil ca vom semna contractul de privatizare pentru Antibiotice in vara", spune acum presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, potrivit Reuters. Intirzierea este cauzata de faptul ca AVAS a renuntat la strategia initiala de privatizare si doreste inlocuirea acesteia cu o alta care va fi facuta de catre un consultant financiar care inca nu a fost ales.

AVAS ar putea solicita depunerea primelor oferte angajante in lunile februarie sau martie, a precizat Atanasiu. Acesta nu a facut public motivul pentru care, la momentul respectiv, s-a impus schimbarea strategiei, insa surse guvernamentale, citate de NewsIn, au afirmat ca motivul principal este dorinta statului de a gasi un investitor autohton, data fiind importanta acestui producator. „AVAS vrea sa gaseasca un investitor roman pentru Antibiotice Iasi.

Singurul consortiu romanesc care a depus scrisoare de intentie este cel format cu Biofarm", au precizat sursele citate.

Antibiotice, investitie profitabila

Pentru cumpararea pachetului detinut de stat, pina la termenul-limita au depus scrisori de intentie 29 de investitori. Interesul ridicat pentru achizitia producatorului este explicabil prin rata mare a profitului rezultat din orice investitie efectuata pe piata medicamentelor. Cu cinci ani in urma, SIF Muntenia si SIF Oltenia au participat, cu un consortiu de fonduri straine, la privatizarea altui producator, Sicomed Bucuresti. SIF Muntenia a investit atunci doua milioane de dolari, iar in 2006 a vindut participatia sa cu 24 de milioane de dolari.

SIF Muntenia este interesata si acum de achizitia Antibiotice Iasi. Petre Pavel Szel, presedinte al societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia, a declarat, simbata, ca un plasament la Antibiotice Iasi va fi o investitie de succes, chiar daca randamentul nu va fi la fel de ridicat. Aceasta deoarece piata de capital este acum mai matura decit atunci cind a fost cumparat pachetul Sicomed. Pentru achizitia Antibiotice au depus scrisori de intentie sapte producatori de farmaceutice, 12 fonduri de investitii si trei distribuitori.

Pilulele la bursa Pretul titlurilor companiei s-a dublat de la inceputul anului, atingind recordul de 1,91 lei pe actiune, in luna octombrie. Printre actionarii semnificativi se numara SIF Oltenia - 10,09%, Citibank Romania - 6,2% si Broadhurst Investments Limited - 4,9%. Antibiotice este unul dintre principalii producatori de medicamente din Romania. Potrivit firmei de cercetare Cegedim Romania, firma ocupa, in 2005, locul noua in topul companiilor farmaceutice, cu o cota de 3,2% din piata locala. In primele noua luni, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 130,9 milioane de lei, cu 12,8% peste nivelul din intervalul similar al anului trecut, acelasi avans fiind raportat si in cazul profitului net.