De la inceputul anului, indicele BET s-a majorat cu 20,14%, BET-C cu 26,36%, iar BET-FI cu 30,45%. Integrarea in UE din ianuarie e posibil sa aduca pe piata de capital corectii puternice.

„In ultimii doi ani, bursa a crescut foarte mult in luna ianuarie. Dar asta nu reprezinta o garantie ca si in 2007 istoria se va repeta", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

„Ma astept ca in luna decembrie bursa sa mai creasca putin mai ales in sectorul farmaceutic si in cel financiar. In rest, previziunile mele nu sint optimiste", mai declara Panait.

Nici Petre Pavel Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia, nu este optimist pe termen scurt cu privire la evolutia bursei. „Pe termen scurt, dupa aderare, e insa dificil de prognozat cum va evolua piata autohtona de capital", considera reprezentantul SIF Muntenia. Szel afirma ca intrarea Romaniei in UE aduce niste elemente de optimism, care in mod natural urmeaza sa imbunatateasca previziunile legate de viitorul economic si ca atare duc la cresterea preturilor, dar exista si elemente de pesimism legate de costurile pe care integrarea le va avea.

Cum a fost la vecini

In Ungaria, Polonia, Cehia, dupa aderarea la UE in mai 2004, pietele de capital au suferit corectii timp de citeva luni, dupa care au revenit la cresteri semnificative.

„Societatile comerciale din Romania vor face fata unui soc - unele l-au prevazut, altele, foarte putine, s-au pregatit practic, altele teoretic. Va fi un soc in domeniile concurentei, mediului, relatiilor de munca, calitatii. Aceste socuri vor determina costuri care vor conduce pina la iesirea unor firme de pe piata sau la preluarea lor. Aceste aspecte pot duce la corectii pe piata bursiera", a spus presedintele societatii Muntenia Invest. Totusi, pe termen mediu piata romaneasca de capital va creste intr-un ritm foarte accelerat chiar daca este posibil sa nu se mai repete performantele din anii 2004-2005, a mai declarat Petre Pavel Szel.

Cum a mers bursa

De la inceputul anului, indicele BET s-a majorat cu 20,14%, BET-C cu 26,36%, iar BET-FI cu 30,45%. In ultima saptamina, mai precis in perioada 17-24.11.2006, indicele BET a pierdut 0,68%, BET-C doar 0,64%, iar BET-FI s-a majorat cu 3,89%. Cele mai bune cresteri au fost inregistrate in ultima saptamina pe Mopan, adica 24,28%, Carbid Fox Tirnaveni cu 21,51%, Agras cu 13,04%, Azomures cu 12,32% si Otelinox cu 10,83%. In schimb, cele mai mari pierderi s-au inregistrat la actiunile Santierului Naval Orsova (10,11%), Petrom (5,83%), Altur (3,11%), BRD (3,09%) si Policolor (2,78%).

Cresteri la toate fondurile mutuale pe actiuni Comparativ cu saptamina 10-17 noiembrie, cind toate fondurile mutuale pe actiuni au inregistrat pierderi, in saptamina 17-24 noiembrie, aproape toate fondurile de investitii au inregistrat cresteri. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de fondul Omninvest, aceasta fiind de 2,60%. Astfel, Omninvest este pe primul loc in top 10 in aceasta saptamina. In clasamentul performantei in 2006, pe locul 1 ramine in continuare fondul Active Dinamic, cu o crestere de 1,93% in aceasta saptamina. Variatia din aceasta saptamina a indicelui IFM a fost de 0,70%, acesta ajungind astfel la valoarea curenta de 10599,17. Fata de finalul anului precedent, variatia indicelui IFM a ajuns la 10,58%, in crestere fata de variatia inregistrata in saptamina 10-17 noiembrie.