Altii, cu o experienta politica mai rafinata decat a noastra, si-au creat chiar limbajul ironic corespunzator: "Nunschdenken", isi rad nemtii de cei care cred ca trebuie sa fie asa, pentru ca asa le place lor, "wishful thinking", spun englezii - tot ironic ˝ punand in garda, impotriva aceluiasi risc de a-ti lua dorinta drept realitate... Cam acesta pare sa fie si riscul asumat de domnii Stolojan si Flutur, artizanii distrugerii Partidului National Liberal ˝ riscul de a fi impreuna cu sustinatorii lor ˝ prinsi intr-un angrenaj de intrigi, legate de impartirea puterii, care ameninta sa iasa de sub control.
Spun aceasta, avand in vedere si aforismul recent al domnului Valeriu Stoica, in discutiile de la Hotelul Hilton: "ori recuperam PNL, ori facem partid (alt partid)???". Legal, domnul Tariceanu poate fi inlocuit de un congres al PNL. Rezultatul unui atare congres fiind aleatoriu, platformistii fac manevre subterane, pentru a il sili pe actualul premier sa-si prezinte demisia; aceste manevre includ blocarea functiilor parlamentare pentru un anumit timp, ceea ce ar putea indispune opinia publica, avand efect de bumerang.
S-ar putea, insa, ca seful Guvernului sa gaseasca o alta majoritate parlamentara, printr-o alianta cu PSD. Si atunci, nu risca disidentii liberali, mai ales daca se constituie ca un nou partid "Liberal Democrati (PLD), sa se faca de ras?
Ziarele aparute ieri (Jurnalul National din 24 noiembrie) arata ca patru parlamentari platformisti ar putea parasi gruparea Stolojan. Nu-i singurul factor aleatoriu. S-ar putea ca Partidul Democrat sa se retraga de la guvernare in luna ianuarie - o alta aventura pentru platformisti, deci! S-ar putea ca electoratul, devenit satul, sa administreze o lectie democratilor, oricat ar fi domnul Basescu de popular, refuzand sa faca jocul acestuia, mai ales ca Guvernul Tariceanu si-a castigat merite, redresand economia nationala si prin imbunatatirea nivelului de viata al populatiei.
Altfel spus, oportunistii care, pana acum, au cules doar roadele guvernarii liberale, dormitand in fotoliile Parlamentului, nu vor putea sa dormiteze si sa faca, eventual, intrigi la fel de linistiti. De azi pe maine, ýciolanuli poate deveni o amintire duioasa, cu atat mai mult cu cat insisi platformiatii s-au scindat odata cu aparitia gruparii Flutur. Iar daca incep sa se "lucreze" intre ei, atunci cauza disidentilor liberali e pierduta. De aceea si evita ei un congres al PNL... Dar fara congres, nu-l pot rasturna legal pe Tariceanu! Cercul e vicios, iar "platforma liberala", chiar imbunatatita cu idei ale domnului Flutur, nu garanteaza pastrarea mandatului de parlamentar... S-ar putea, deci, ca efectul ei sa fie opus celui scontat, mai ales ca timpul preseaza...