Moartea lui Litvinenko nu face decat sa innegreasca si mai mult imaginea europeana si internationala a lui Vladimir Putin, deja patata dupa asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia. Acuzele directe la adresa presedintelui rus sunt grave si au preceden
Moartea lui Litvinenko nu face decat sa innegreasca si mai mult imaginea europeana si internationala a lui Vladimir Putin, deja patata dupa asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia. Acuzele directe la adresa presedintelui rus sunt grave si au precedent in trecutul contestatarilor lui Putin, daca ne gandim la miliardarul Boris Berezovski, alt refugiat londonez. Omul de afaceri a fost pus pe fuga de venirea brigazii forte a lui Putin la putere si, apoi, nu a ezitat sa il acuze pe acesta ca a regizat cu sprijinul FSB atentate teroriste la Moscova pentru a putea ataca din nou Cecenia si a urca in sondaje in pragul scrutinului electoral din 2000. Dupa instalarea sa la Kremlin, Putin l-a cam pus la punct si pe oligarhul rus Mihail Hodorkovski, ajuns acum intr-o inchisoare in Siberia. Deci, exista cadrul lansarii unui atac mediatic la adresa autoritarismului putinist dobandit si prin apartenenta la sistemul fostului KGB. Ce este cert, este ca Putin nu este prost; dimpotriva. Asa ca nu-si poate dori o astfel de presa internationala negativa, ca cea de azi. Iar serviciile secrete redutabile ale Rusiei nu ar putea comite o asemenea grava eroare care afecteaza comandantul suprem al Federatiei Ruse, decat daca se doreste compromiterea sa definitiva. Intrebarea este: ce serviciu secret al lumii are acest interes?
Mesaj de dincolo de moarte
Fostul spion rus, Aleksandr Litvinenko, a decedat, joi, in sectia de terapie intensiva a unui spital din Londra, unde fusese internat in urma unei otraviri "deliberate", banuindu-se ca i-a fost administrat poloniu, un material radioactiv. Criticile la adresa regimului de la Moscova i-au supravietuit insa, Litvinenko acuzandu-l pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, de moartea sa, intr-un mesaj postum, citit, ieri, la Londra, de unul din prietenii sai din exil. "A venit momentul sa spun cateva lucruri despre persoana responsabila pentru conditia in care ma aflu. (...) Ai dovedit ca nu ai respect fata de viata, libertate sau fata de orice alta valoare a lumii civilizate. Te-ai dovedit a fi nedemn de functia pe care o ocupi, nedemn de increderea lumii civilizate. (...) S-ar putea sa reusesti sa reduci la tacere un singur om. Dar in urechi iti va rasuna pana la moarte un cor de proteste din intreaga lume, domnule Putin. Dumnezeu sa te ierte pentru ce ai facut", au fost ultimele cuvinte ale fostului agent KGB catre seful de stat rus. La randul sau, tatal lui Litvinenko s-a adresat regimului de la Moscova, pe un ton similar. "Fiul meu a murit ieri (joi, n.red.). A fost ucis de o bomba nucleara in miniatura, atat de mica, incat nu a putut fi observata. (...) Acest regim este un pericol criminal pentru intreaga lume... Daca il vom lasa sa scape, daca ne vom relua ocupatiile de zi cu zi, de ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, acest regim ne va ingropa pe toti", a declarat Walter Litvinenko, citat de Reuters.
Kremlinul face pe niznaiul
Acuzatiile fostului agent KGB, devenit intre timp cetatean al Marii Britanii, au fost respinse, insa, de autoritatile de la Moscova. "Nu ar trebui sa uitam ca exista asasinate si in Europa", a replicat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, prezent la summit-ul UE-Rusia desfasurat la Helsinki. "Moartea unei persoane reprezinta intotdeauna o tragedie. La acest moment, serviciile competente din Marea Britanie trebuie sa investigheze ce s-a intamplat" in cazul Litvinenko, a fost pozitia adoptata de oficialii moscoviti. Mai mult, un membru al delegatiei ruse prezente la manifestarea din Capitala finlandeza declara, in ajunul mortii fostului spion rus, ca "omul a fost otravit. Insa acuzatiile la adresa Kremlinului sunt atat de putin credibile, atat de ridicole, incat nu merita comentate de presedinte sau de orice alta oficialitate rusa". Participantii la reuniunea de la Helsinki s-au dovedit a fi rezervati in privinta subiectului, gazda evenimentului - premierul finlandez Matti Vanhanen - evitand sa precizeze daca acesta va figura pe agenda reuniunii UE-Rusia. "Nu stim foarte multe despre acest caz. Autoritatile din Marea Britanie vor investiga, desigur, circumstantele in care s-a ajuns la aceasta situatie", a declarat seful Executivului de la Helsinki, potrivit Reuters. In prezent, autoritatile britanice ancheteaza ipoteza potrivit careia moartea lui Litvinenko ar fi fost provocata de prezenta unei substante radioactive - aparent poloniu - in organismul sau, Scotland Yard-ul calificand cazul drept "un deces inexplicabil".
Urme de radiatii la locul faptei
Cei doi rusi intalniti de Litvinenko au fost audiati de britanici la Moscova
Urme de radiatii au fost descoperite in "cantitati mici" in hotelul si in restaurantul japonez din Londra, unde s-a aflat la 1 noiembrie Aleksandr Litvinenko, fostul spion rus care a decedat ieri, a declarat vineri doctorul Pat Troop, responsabil in cadrul Agentiei pentru Protectia Sanatatii.
Acesta a precizat ca riscul pentru public este "minim". Aleksandr Litvinenko s-a aflat in acest restaurant la 1 noiembrie si, in orele care au urmat, a inceput sa se simta rau. Sursa adaugat ca politia a descoperit, de asemenea, "mici cantitati" de radiatii la hotelul Millenium, unde Litvinenko a stat la masa cu doi cetateni rusi, in aceeasi zi, cu cateva ore mai devreme. Acestia - Andrei Lugovoi, om de afaceri si fost agent KGB si Dmitri Kovtun, in prezent avocat - au avut ieri o <<intrevedere informala>> cu oficiali britanici la sediul Ambasadei Marii Britanii din Moscova. Tot ieri, serviciul rus de informatii externe (SVR) si-a amintit ca SUA si Marea Britanie au abordat cu intelegere invadarea statelor baltice de catre trupele sovietice, in anii '40 si au considerat-o un raspuns necesar la agresiunea nazistilor germani, se arata in documente ale spionajului rus declasificate recent, si facute publice de biroul de presa al SVR. "Indepartarea regimurilor progermane din statele baltice si intrarea trupelor sovietice in regiune a fost perceputa in acel context politico-militar de catre democratiile occidentale ca un pas neplacut, dar necesar si oportun", a mai afirmat SVR. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.