Se incheie astfel un proces in care romanii au fost prea putin activi - mai degraba au fost subiecti, supusi unor evolutii pe care nu le-au putut controla.
In mod natural se pune acum intrebarea: cine suntem? pentru a putea raspunde la o a doua
Se incheie astfel un proces in care romanii au fost prea putin activi - mai degraba au fost subiecti, supusi unor evolutii pe care nu le-au putut controla.
In mod natural se pune acum intrebarea: cine suntem? pentru a putea raspunde la o a doua intrebare: ce vrem? - indiferent daca de la noi sau de la Uniunea Europeana. Cert este ca nu romanii intra in Uniunea Europeana, ci Uniunea navaleste peste romani, la pachet cu toate problemele ei. Cea mai recenta: negarea crestinismului. Scandalurile care incearca sa smulga crestinismul din inimile europenilor sunt reluate aproape ritmic in diferite tari ale Uniunii, ca un atentat la civilizatia europeana. Acum a venit randul Romaniei.
O mana de oameni cu probleme vor sa convinga pe cei 98% dintre cetatenii Romaniei sa se lepede de crestinism. Practic se reia experimentul sovietic intr-o noua formula, mai blanda de aceasta data. Preotii nu mai sunt azvarliti prin puscarii, ci se incearca modificarea spatiului public, eliminarea simbolurilor religioase. In ciuda faptului ca simbolurile religioase nu sunt de natura sa jigneasca sau sa aiba o influenta negativa asupra vreunei fiinte umane. Adevarata tinta este Biserica - institutia cu cea mai mare cota de incredere in randurile romanilor.
Romania s-a dovedit pana in prezent singura tara aparuta in urma Primului Razboi Mondial care a reusit sa se mentina - desi ciuntita. Iugoslavia si Cehoslovacia s-au spart - cioburile unor state altadata puternice devenind simple zone administrative supuse unor legi economice dictate prin alte parti. Din acest punct de vedere ziua de 1 decembrie isi pastreaza importanta simbolica - aniversarea crearii Romaniei Mari. Modelul statal de secol XX va disparea treptat in Uniunea Europeana. Definirea statului prin legislatie, moneda si armata va deveni inutila in conditiile legislatiei comunitare, monedei unice euro si crearii unei armate europene. Aniversarea zilei de 1 decembrie 1918 va ramane valabila deoarece reprezinta ideea de Romania.
Se pune intrebarea cum vor rezista romanii in Uniunea Europeana? Modelul polonez pare cel mai viabil pentru o tara de talia Romaniei. Polonia a reusit ieri sa blocheze negocierile pentru un nou tratat UE-Rusia - in conditiile in care Kremlinul penalizeaza dur Varsovia de mai multa vreme. In conditiile disparitiei granitelor si monezii nationale polonezii isi pastreaza identitatea prin limba si prin religie.
Romania se indreapta in aceeasi directie, in conditiile in care Biserica ocupa primul loc in increderea romanilor. Mai trebuie amintit ca limba romana este supusa unui atac dur, declansat inca din 1924: limba moldoveneasca. Si nu este deloc greu de observat: cei care se simt deranjati de prezenta icoanelor in scolile din Romania isi innoada cozile pe la spate cu sustinatorii existentei unei limbi moldovenesti.
Reactia Bisericii Ortodoxe Romane fata de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de eliminare a icoanelor din salile de clasa dovedeste faptul ca BOR este pregatita sa faca fata furtunii declansate de aderarea la UE. BOR a subliniat faptul ca simbolurile religioase reprezinta expresia libertatii religioase si a identitatii culturale, ca si in tarile UE Italia si Grecia, de exemplu. Iar cele doua elemente sunt garantate de normele comunitare si vor ramane asa in ciuda cartitorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.