"Ma bucura in mod deosebit faptul ca vom omagia astazi postum una dintre marile sperante intelectuale ale Romaniei", a subliniat presedintele Sectiei bavareze a Asociatiei Librarilor Germani, Wolf Dieter Eggert, cu prilejul decernarii premiului "Fratii Scholl" lui Mihail Sebastian.
In cursul unei ceremonii organizate la Universitatea "Ludwig Maximilian" din München, premiul, in valoare de 10.000 de euro, a fost primit de catre nepoatele lui Mihail Sebastian, Dominique si Michelle Hechter, si de traducatorul in limba germana al "Jurnalului", Edward Kanterian.
Versiunea germana a "Jurnalului" lui Sebastian a fost publicata anul trecut la Editura Claassen din Berlin sub titlul "Plin de consternare, dar nu disperat". Wolf Dieter Eggert a calificat insemnarile autorului, datand din anii 1933-1945, drept "o marturie a omeniei intr-o vreme inumana". Potrivit juriului, scrierea lui Sebastian este o pledoarie impotriva "ultranationalismului, antisemitismului si terorismului". "Jurnalul" a impulsionat constiinta contemporana si a demonstrat "cat de usor poate fi transformat omul intr-o bestie". Sebastian, a concluzionat juriul, "a aparat disperat ideea libertatii ca o conditie a umanitatii". In acelasi timp, scrierea lui Sebastian a fost calificata drept o "cronica a fricii cotidiene" in care sunt prezentate aspectele prigoanei fasciste si ale colaborationismului romanesc.
Premiul "Fratii Scholl" se acorda in amintirea lui Hans si Sophie Scholl, condamnati la moarte si executati in anul 1943 dupa ce au distribuit manifeste antinaziste in Universitatea din München. Printre laureatii Premiului "Fratii Scholl", infiintat in 1980, s-au aflat personalitati cunoscute: poetul est-german disident Rainer Kunze, prozatoarea Christa Wolf, istoricii Holocaustului Raul Hilberg si Saul Friedlander, precum si, tot postum, Viktor Klemperer, autorul unui jurnal asemanator cu al lui Sebastian.