SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, companie controlata de omnipotentul Ioan Niculae, a prejudiciat statul roman cu aproape 110 miliarde de lei vechi, prin sustragerea de la plata impozitelor datorate. O serie de cheltuieli ilegale au fost incluse
SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, companie controlata de omnipotentul Ioan Niculae, a prejudiciat statul roman cu aproape 110 miliarde de lei vechi, prin sustragerea de la plata impozitelor datorate. O serie de cheltuieli ilegale au fost incluse in categoria celor nedeductibile, in scopul eludarii legii. Acuzatiile ce pot fi retinute in sarcina magnatului si administratorilor ASIROM sunt evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, fals, uz de fals si altele
Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA n-a dus-o deloc bine in ultimii ani, administrata fiind de oamenii majoritarului Ioan Niculae. Datorita asigurarilor obligatorii RCA, in anul 2004 si 2005 s-au inregistrat pierderi semnificative. Ceea ce poate insemna, pe de-o parte, ca magnatul se gandeste serios la un faliment controlat si la vanzarea acesteia. In 2004, spre exemplu, compania a inregistrat pierderi in suma 5,7 milioane de euro, iar un an mai tarziu, datorita managementului "savant" impus de Niculae, pierderile s-au ridicat la 10,3 milioane de euro, iar datoriile au ajuns la 28,2 milioane de euro.
La 1 iunie 2005, in functia de director general al ASIROM a fost numit austriacul Boris Johannes Schneider, anterior membru in Consiliul de administratie al Bancii Unita. Acesta l-a inlocuit pe Ion Bratulescu, care a ramas totusi adjunct, fiind in acelasi timp si administrator la ASIROM. Interesul austriecilor pentru asigurarile din Romania nu constituie o noutate in ultima vreme. Coroborand aceste date, pe de alta parte, n-ar fi exclus ca o atare intelegere de taina sa fi fost deja parafata intre Niculae si vreun grup de investitii austriac, varianta de dorit pentru romanii care si-au investit banii in ASIROM. Iar in cazul in care magnatul vrea sa vanda societatea, n-o poate face, potrivit propriilor principii, inainte de a o devaliza cum se cuvine.
Cat mai multe tepe
Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au efectuat, la mijlocul acestui an, un control la SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, constatand ca aceasta societate s-a sustras de la plata datoriilor catre bugetul de stat, cauzand un prejudiciu de peste 110 miliarde de lei vechi. Perioada controlata: sfarsitul anului 1999-2004. Daca la aceasta suma se mai adauga penalitatile, majorarile de intarziere si indicele inflatiei aferente, teapa administrata statului de firma controlata de Ioan Niculae ajunge la o cifra astronomica. De asemenea, banii pe care i-a folosit ilegal in alte sectoare de activitate decat cel al asigurarilor au si mai multe zerouri decat suma neplatita la buget. Aici trebuie precizat faptul ca magnatul a devenit actionar semnificativ al ASIROM in 1998, cu un procent de 30,82% din capitalul social, iar la sfarsitul anului 2001 a ajuns majoritar, cu 58,34%.
Prejudiciata intentionat
Dupa parerea actualului director general al ASIROM SA, doua treimi din pierderile inregistrate de societatea de asigurari sunt provocate de aprecierea leului, reevaluarea portofoliului de actiuni si scaderea dobanzii la depozitele bancare. Numai ca unii dintre actionari sunt de o cu totul alta parere.
Broadhurst Investments Ltd., spre exemplu, i-a chemat pe Ioan Niculae si pe alti cativa fosti si actuali administratori ai ASIROM in judecata, aducandu-le mai multe invinuiri. Dintre acestea se remarca faptul ca conducerea societatii ar fi actionat rau intentionat, cumparand in aprilie 2003, ca investitie de portofoliu, SC CONCORDIA Romana SA.
Pretul stabilit ar fi fost discretionar, de 8,3 ori mai mare decat activul net raportat al societatii preluate. Astfel, ASIROM SA a fost prejudiciata intentionat "prin plata unui pret exagerat si lipsit de justificare". Dar asupra acestui subiect ne vom opri pe larg intr-unul dintre materialele noastre viitoare.
Clubul magnatului
Ioan Niculae a dispus ca din banii societatii de asigurari ASIROM sa fie renovata si apoi utilata complet o cladire aflata in spatele sediului central din Bulevardul Carol I nr. 31-33, Sector 2, care a devenit ulterior Club A.RO. Acesta a fost dotat cu restaurant traditional romanesc, sala de fitness, aerobic, masaj, sauna, fizioterapie, refacere si recuperare.
Afacerea a fost cedata prin contract de comodat unei firme avand ca actionari societatea de asigurari ASIROM si, bineinteles, persoana fizica Ioan Niculae. In primavara anului 2001, deoarece clubul se afla la inceput si nu prea avea mijloace financiare, angajatii acestuia au figurat luni de zile pe statele de plata ale ASIROM SA, incasand ilegal lefuri dintr-o companie la care nu lucrau. Prin aceasta operatiune ilicita, cheltuielile facute cu angajatii respectivi au fost considerate nedeductibile din punct de vedere fiscal, nemaifiind impozitate in contabilitatea companiei de asigurari.
Prejudiciu
si prin imobiliare
Cu toate ca in domeniul de activitate al ASIROM SA nu era inclus si cel imobiliar, societatea a cumparat cateva apartamente pe care le-a renovat,
le-a modernizat si le-a dotat la standarde de lux.
Acestor cheltuieli li s-a adaugat si intretinerea imobilelor, care au fost din nou deduse din profitul datorat statului, fara ca ele sa fie declarate puncte de lucru. Cine a folosit si in ce scop aceste locuinte a ramas un mister neelucidat pana in momentul actual. Legea care reglementeaza activitatea de asigurari permite acest gen de activitate, cu conditia ca apartamentele respective sa fie declarate puncte de lucru ori sa fie inchiriate.
Lucru care nu s-a petrecut, statul fiind din nou prejudiciat cu miliarde de lei, datorita includerii in contabilitate a amortizarii acestora. Este de remarcat ca, in timpul investigatiilor ANAF, administratorii societatii de asigurari au recunoscut ilegalitatea savarsita, insa au dat vina pe cei care au pastorit compania in perioada supusa controlului. Tot oameni de-ai lui Ioan Niculae, de altfel.
Fapte ce intra sub incidenta Codului Penal
Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA a cumparat, in anul 1999, o luxoasa vila situata in centrul Capitalei. Cladirea a fost renovata si introdusa in patrimoniul companiei, calculandu-se cheltuielile de amortizare, desi nu exista nici o legatura cu obiectul de activitate, adica asigurarile.
In scopul inducerii in eroare a inspectorilor fiscali, administratorii lui Ioan Niculae au sustinut ca vila a fost folosita pentru cazarea unor delegatii din tara si strainatate care vizitau ASIROM-ul. Lucru total mincinos, de vreme ce s-a descoperit ca, pentru perioadele unor astfel de vizite, au fost decontate numeroase facturi la hoteluri bucurestene. Mai clar, vila a fost folosita in mod ilegal, in cu totul alte scopuri decat cele declarate inspectorilor ANAF, pentru sustragerea de la plata impozitelor datorate statului.
Pentru astfel de atitudini de inducere in eroare, dar si pentru refuzul de a prezenta documente justificative cu privire la alte inginerii financiare savarsite cu eludarea legii, inspectorii fiscali au aplicat unele amenzi administratorilor societatii de asigurari. In continuare ramane ca acestia, in solidar cu magnatul Ioan Niculae, sa raspunda in fata legii pentru faptele comise ce intra sub incidenta penala. Este vorba despre evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, fals, uz de fals si altele.
Contracte fictive de consultanta
Dupa un scenariu pe care l-am intalnit si in practicile conducerii SIF Muntenia, o multime de fonduri au fost deturnate din conturile SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA pentru plata unor operatiuni fictive. Dintre acestea se remarca contractele de consultanta pe care oamenii lui Ioan Niculae le-au incheiat cu unii brokeri si agenti de asigurare, astfel suplimentandu-se comisioanele pe care acestia le-au incasat pentru vanzarea de politie de raspundere civila auto RCA. Desigur, nimeni nu poate spune cu exactitate daca toti banii astfel obtinuti din contracte fictive au ajuns la brokeri si agenti de asigurare, existand suspiciunea ca au umflat si alte buzunare. Ce este mai grav, aceasta practica a fost pusa la cale atat in 2004, cat si in anii ulteriori, nefiind sanctionata pana in prezent in vreun fel, deoarece organele de control fiscal au ocolit compania magnatului pana de curand.
Traian Basescu, asigurat pe gratis la ASIROM
La doar cateva ore dupa ce presedintele tarii a fost operat de hernie in Austria, directorul general al ASIROM, Boris Schneider, l-a inclus pe acesta intr-un asa-numit program de "Aur" la urmatoarele sume asigurate: 10.000 de euro pentru interventii chirurgicale considerate dificile sau complexe, 3000 de euro pentru operatii de dificultate medie si 1500 de euro pentru cele usoare. Polita care i-a fost facuta cadou presedintelui a intrat in vigoare la data de 11 mai 2006, fiind valabila atat pe teritoriul tarii, cat si in strainatate, in caz de accidente. Pentru boli, polita de asigurare a intrat in vigoare doua luni mai tarziu. Sa mai spunem ca suma pe care a economisit-o Traian Basescu in urma cadoului primit se ridica la 884 de euro.
Reclama si publicitate inexistente
Pentru a diminua cat mai mult impozitele datorate statului, SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA a inclus in categoria fondurilor nedeductibile miliarde de lei vechi sub forma de reclama si publicitate, pentru care nu s-a incheiat nici un fel de contract. Ceea ce denota, din nou, ca operatiunile au fost fictive, banii fiind deturnati spre buzunare necunoscute, in acest mod devenind <<negri>>. Ca sa acopere aceasta ilegalitate crasa, managerii companiei au prezentat inspectorilor fiscali asa-zise comenzi ferme si facturi false de achizitie de la furnizorii de servicii, incheiate pe sub mana. Culmea, aceste comenzi erau semnate doar de oamenii lui Ioan Niculae din conducerea societatii ASIROM, lipsind pana si datele de identificare ale beneficiarului care incasa banii. De la sine inteles ca realizarea efectiva a reclamei sau a publicitatii, pentru care s-au scos din fondurile companiei de asigurari miliarde de lei, n-a putut fi demonstrata in vreun fel, suspiciunea privind infractiunea de spalare de bani fiind cat se poate de intemeiata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.