Munaf, a aparut pe ecranul televizorului, imbracat in haine de detinut (un "chimono" galben) fiind insotit de avocatul sau si de o alta persoana careia nu i se cunoaste deocamdata identitatea. Interogatoriul propriu-zis a fost amanat pentru 14 dec
Munaf, a aparut pe ecranul televizorului, imbracat in haine de detinut (un "chimono" galben) fiind insotit de avocatul sau si de o alta persoana careia nu i se cunoaste deocamdata identitatea. Interogatoriul propriu-zis a fost amanat pentru 14 decembrie, avocatul irakiano-americanului, care a spus ca este si avocatul lui Saddam Hussein, a cerut timp pentru a studia intrebarile trimise de autoritatile romane abia in cursul diminetii de ieri.
In cadrul discutiilor, Munaf a spus ca a facut declaratii impotriva lui Hayssam pentru ca procurorul roman care l-a vizitat in Irak, i-a promis ca va avea grija de familia sa. Totodata, acesta l-a rugat pe judecatorul Curtii de Apel Bucuresti sa ii protejeze pe membrii familiei sale, pentru ca acestia au primit amenintari cu moartea. Schimbul de replici din cadrul videoconferintei s-a realizat dificil, fiind intampinate probleme de comunicare datorate traducerilor. Astfel, in cadrul discutiilor, avocatul lui Munaf a inteles ca acesta ar fi inculpat in doua dosare, pentru aceeasi infractiune, ulterior lamurindu-se situatia. Procedura care este o premiera in practica judiciara romaneasca si care s-a dovedit destul de greoaie, s-a derulat in doua etape, mai intai fost luat in discutie dosarul in care Munaf este acuzat de terorism, iar apoi dosarul in care este acuzat Omar Hayssam si in care irakiano-americanul a fost citat doar ca martor. Munaf a vorbit doar cu avocatul sau, care l-a randul sau discuta cu judecatoarea din Romania, prin intermediul unui interpret prezent in sala de judecata.
Ohanesian, nemultumit
In timpul pauzei, Ovidiu Ohanesian a declarat pentru Mediafax ca "persoana in galben din imagini este, intr-adevar, dupa gesturi, Mohammad Munaf", exprimandu-si nemultumirea fata de modul in care a decurs videoconferinta. De asemenea, acesta a adaugat ca nu intelege de ce autoritatile romane nu au pus sechestru asigurator pe bunurile lui Munaf, dar si ale lui Hayssam, desi exista dovezi clare ale vinovatiei acestora. La randul lor, avocatii lui Omar, Alice Draghici si Viorel Spanu si-au aratat nemultumirea fata de modul in care a decurs sedinta de judecata cu precizarea ca autoritatile romane nu i-au transmis rechizitoriul lui Munaf, iar listele cu intrebari nu au ajuns la acesta, incalcandu-i-se dreptul la aparare. "Munaf trebuia sa fie audiat intr-o instanta, cu un judecator de fata, ei erau intr-un birou, nu stim unde, probabil intr-un spatiu civil, iar avocatul irakian nici nu s-a legitimat, a precizat Viorel Spanu. Nici reprezentantul Ministerului Justitiei, directorul Directiei de Drept International si Tratate, Razvan Radu, nu a putut sa confirme cine erau persoanele care il insoteau pe Munaf in acea camera. Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa solicite, printr-o adresa oficiala, Ministerului Justitiei detalii despre procesul lui Mohammad Munaf, intrucat instanta romana nu are nici un fel de act oficial privind condamnarea la moarte prin spanzurare a irakianului. Judecatoarea Sofica Dumitrascu a incercat timp de 45 de minute sa-l determine pe Munaf sa faca cel putin o declaratie, cu privire la ambele dosare, insa acesta a refuzat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.