Consiliului Superior al Magistraturii a decis ieri sa propuna ministrului Justitiei modificarea legii, in sensul ca avizul pe care Consiliul sa-l dea pe legi sa fie conform si nu consultativ, asa cum este in prezent. Pe de alta parte, CSM a hotarat sa-i transmita punctul de vedere al Directiei legislatie a Consiliului privind anumite nereguli constatate in textul ordinului ministerial referitor la Regulamentul de functionare si organizare a Directiei Nationale Legislative, pentru a tine eventual cont de opinia magistratilor.
Discutiile de joi privind adoptarea Regulamentului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a starnit dispute, asa cum de altfel era de asteptat. Consiliul Superior al Magistraturii s-a contrat ieri cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema Regulamentului Directiei Nationale Anticoruptie, act care la 17 octombrie 2006, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei ca urmare a Ordinului 2184/C al ministrului Justitiei.
Intrebata de ce a emis Regulamentul DNA, fara avizul CSM, Macovei a aratat ca CSM l-a avut de luni de zile la dispozitie, fara sa-i aduca vreun amendament, motiv pentru care ea l-a aprobat. In replica, judecatorul Dan Lupascu, membru al CSM, a aratat ca regulamentul e neconstitutional. Lupascu a dat ca exemplu articolul care stipuleaza ca "procurorii sunt subordonati procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie", apreciind ca aceasta dispozitie contravine articolului 132 alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca: "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei". Lupascu a acuzat-o pe Macovei ca a incalcat Constitutia prin emiterea ordinului fara avizul CSM.
Costiniu a facut-o "Gaga" pe Macovei
CSM a decis ieri sa propuna modificarea legii, in sensul ca avizele Consiliului pe legile Justitiei sa nu mai fie consultative, ci conforme. Atacul lui Lupascu nu a ramas fara raspuns. Macovei a pus in discutie faptul ca exista judecatori delegati pe posturi de conducere peste termenul maxim legal de 180 de zile, cu tinta clara la functia de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti detinuta de Lupascu.
Disputa de ieri de la CSM a facut-o pe presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, sa sara la Macovei, ca raspuns la campania mediatica a Ministerului Justitiei de starpire a coruptiei din Magistratura. Costiniu i-a reprosat lui Macovei ca in loc sa foloseasca banii pentru imbunatatirea actului de justitie, "isi propulseaza personalitatea" prin campanii anticoruptie. Costiniu i-a strigat lui Macovei ca este "Gaga", si ca are "aparitii isterice". Macovei i-a reprosat lui Costiniu ca nu a facut nimic si a parasit sala.