Deputatii au votat ieri, in plen, o propunere legislativa controversata, prin care intreprinderile mici si mijlocii din industria berii vor fi favorizate, fiind scutite de la plata unor obligatii fiscale. Initial, proiectul de lege a apartinut democr
Deputatii au votat ieri, in plen, o propunere legislativa controversata, prin care intreprinderile mici si mijlocii din industria berii vor fi favorizate, fiind scutite de la plata unor obligatii fiscale. Initial, proiectul de lege a apartinut democratului Alexandru Mocanu, care a incercat inca de la inceputul acestui an sa promoveze acordarea unor ajutoare de stat si scutiri pentru firmele mici de profil. Insa Mocanu s-a vazut nevoit sa-si retraga proiectul in urma dezvaluirilor din presa potrivit carora ar fi beneficiat personal de pe urma acestuia, sotia sa facand parte din conducerea unei firme din industria berii, Malt Robema SA. Potrivit unui document al Ministerului Finantelor, firmele SC Bere si Malt Robema SA din Rosiorii de Vede au cele mai mari datorii la stat. Desi Mocanu si-a retras propunerea, ea a fost reluata, in alta forma, de deputatii Gratiela Iordache, Radu Dragus si Cristian Boureanu, si votata ieri in plen. Potrivit noii legi, vor fi anulate datoriile la bugetul de stat, de aproximativ 45.000.000 RON, acumulate de IMM-urile din domeniul berii. In cadrul dezbaterilor din plen, liberalul Dan Radu Rusanu si conservatorul Petru Calian au sustinut respingerea proiectului. "Nicaieri in lume nu poti sa dai ajutoare doar anumitor societati", a argumentat Rusanu. In replica, Mocanu a afirmat ca motivul pentru care firmele mici din domeniul berii au datorii la stat il reprezinta nivelul accizelor, care este mai mare decat in UE. PNL, UDMR si PC au votat "impotriva", in timp ce PSD, PRM, PD au votat "pentru".
Imediat, deputatii liberali au adresat o scrisoare presedintelui Basescu, cerandu-i sa solicite reexaminarea legii. "Grupul Parlamentar al PNL a votat impotriva acestei legi deoarece consideram ca adoptarea acesteia ar fi o discriminare fata de producatorii care si-au platit datoriile catre stat, favorizand astfel anumite grupuri de interese", a motivat grupul liberalilor din Camera. (R. P./O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.