Nu degeaba se vorbeste de forte oculte legate de vechiul partid comunist, in contextul actual caracterizat prin incercarea de scindare a Partidului National Liberal.
Si, nu intamplator, cel care urzeste aceasta scindare este acelasi Traian Base
Nu degeaba se vorbeste de forte oculte legate de vechiul partid comunist, in contextul actual caracterizat prin incercarea de scindare a Partidului National Liberal.
Si, nu intamplator, cel care urzeste aceasta scindare este acelasi Traian Basescu, care, ca ministru in anii '90 in Guvernul Ciorbea, a scos din "tatani", ca sa spun astfel, Conventia Democrata... Numai ca actualul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, oricat ar fi el de bine-crescut, in relatiile cu neocomunistii din partid, stie la nevoie sa-si arate si coltii, nu numai manusile...
Cine sunt adversarii premierului Tariceanu? Unul si unul cu palmares comunist, incepand cu Theodor Stolojan si terminand cu Gheorghe Flutur, vechi membru al gruparii "Un viitor pentru Romania" a lui Vasile Secares. Adversarii premierului, asa numiti "platformisti", doresc un alt partid liberal avand pe domnul Stolojan, fostul girant al fondurilor secrete ale lui Ceausescu, in frunte. Cum domnul Stolojan are o sanatate precara, i s-a gasit, in persoana ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur secundul dorit ca succesor. In momentul de fata, dezbinarea din PNL se afla sub semnul a doua evenimente. Comitetul Executiv a decis marti retragerea sprijinului politic pentru ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur; acesta se tot codeste, insa, sa admita ca a trecut de partea lui Stolojan. Al doilea eveniment in perspectiva este organizarea, foarte probabil in luna ianuarie 2007, a unui congres extraordinar al PNL. Toata agitatia din partid e datorata, de buna seama, dorintei PNL-istilor, nesiguri pe pozitia lor pe liste la viitoarele alegeri parlamentare; domnii Stolojan si Flutur fac capital politic din aceasta nesiguranta. Unii disidenti ar vrea sa ramana, totusi, cu un picior in PNL-ul lui Tariceanu. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, se face ca nu intelege, de pilda, ca, odata iesit din partid, nu mai are ce cauta la Ministerul Agriculturii. Domnul Flutur a declarat marti seara, fara jena, "nu voi demisiona pentru ca am responsabilitati privind continuarea reformei in agricultura". De reforma e vorba sau de interese personale? Dupa cum se stie, gestiunea financiara a unor unitati din agricultura privegheate de domnul Flutur face obiectul unei anchete.
Impacarea dintre domnii Stolojan si Tariceanu n-ar fi atat de dificila daca Stolojan nu s-ar afla sub presiunea unor liberali disidenti, precum domnul Valeriu Stoica sau doamna Raluca Turcan; ei se tem ca ar putea fi fentati de eventuale negocieri separate. Acestia sunt cei care tin cel mai mult sa rupa partidul si sa alipeasca la PD resturile lui, in cadrul unui partid prezidential condus - se intelege, din umbra - de nimeni altul decat actualul presedinte al statului. Ceea ce nu ii impiedica pe groparii unitatii sa se erijeze in aparatori ai unitatii Partidului Liberal. DEOCAMDATA, PREMIERUL TARICEANU NU SE GANDESTE INSA SA DEMISIONEZE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.