Ieri s-a deschis la Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo cea de-a XIII-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura. Pana pe 26 noiembrie vor avea loc peste 430 de evenimente, numarul expozantilor apropiindu-se de 400 si reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational.
Aceasta a XIII-a editie are drept invitat special Francofonia.
Presedintele de onoare al Targului International Gaudeamus este, in acest an, E.S. Herve Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, si, pentru a doua oara consecutiv Franta si, in premiera, delegatia Wallonie-Bruxelles vor participa la targ cu standuri nationale.
Ieri, la ora 11.00, a avut loc deschiderea oficiala a Targului International Gaudeamus, cu vernisajul expozitiei "Spiritul informatic pe intelesul tuturor", urmat de o serie de lansari de carte dintre care amintim, la Editura Paralela 45, "Opere", vol. I, editie ingrijita si prefatata de Ion Bogdan Lefter, "Wiener Walzer" de Mircea Ghitulescu si "Cenotaf" de Ioana Nicolaie sau, la Editura Cartea Romaneasca, "Apocalipse vesele si triste" de Cristina Ceveresan si romanul "In vitro" al Danielei Ratiu. E.S. Herve Bolot care n-a reusit sa ajunga la deschiderea oficiala, a transmis un mesaj, spunand ca isi doreste ca targul sa fie "un mare succes comercial, cititorii sa gaseasca acele carti pe care le cauta, iar profesionistii sa plece cu proiecte ce vor duce la noi descoperiri". Directorul targului Vladimir Epstein a declarat ca "este deja un raport de participare pentru o prima zi de targ".
Astazi, la ora 12.00, la Ambasada Frantei este programata o conferinta de presa la care e invitat scriitorul Stephane Audeguy, urmand ca la ora 15.00 Editura Nemira sa lanseze romanul "Teoria norilor" in prezenta autorului francez si a traducatorului Dan Petrescu. Tot astazi, Editura Humanitas lanseaza, incepand cu ora 18.00 Seria de autor Mihai Sora "A fi, a face, a avea", "Sarea pamantului" si "Despre dialogul interior", iar Editura Paralela 45, incepand cu ora 15.00, cele mai noi titluri din colectia "Fictiune fara frontiere", eveniment urmat, la ora 18.00, de lansarea "Dictionarului biografic al literaturii romane", al lui Aurel Sasu, la care vor participa alaturi de autor, Ion Bogdan Lefter si Calin Vlasie.
Totodata, vor avea loc in cursul zilei de azi o serie de manifestari in cadrul Salonului de Carte pentru Copii organizate, multe dintre ele, de Sc. Sf. Elefterie din Bucuresti, precum si lansari de carte (Editura Teora - "Lumea zanelor (prima mea carte de puzzle)". De asemenea, se vor desfasura si evenimente la stand, dintre care amintim lansarea romanului "Adio, Europa" de Ion D. Sirbu (Editura Corint) sau volumul "Crima si moralitate" al Ioanei Malanciou, la standul Editurii Polirom.