Intr-un interviu acordat ieri publicatiei "Financial Times", presedintele rus Vladimir Putin a avertizat voalat Polonia, dar si alte state est-europene, asupra faptului ca risca sa creeze diviziune in Europa daca trateaza Moscova ca pe un inamic, si
Intr-un interviu acordat ieri publicatiei "Financial Times", presedintele rus Vladimir Putin a avertizat voalat Polonia, dar si alte state est-europene, asupra faptului ca risca sa creeze diviziune in Europa daca trateaza Moscova ca pe un inamic, si nu drept un partener strategic. "Europa trebuie sa vada in Rusia un prieten, nu un dusman", a spus liderul de la Kremlin. "Nu vom fi capabili sa abordam o noua pagina in istoria cooperarii noastre daca vom ceda temerii in legatura cu o interdependenta crescanda", a mai spus Putin, in timp ce, amintesc agentiile de presa, se multiplica temerile legate de dependenta energetica a Europei de Rusia. In paralel, presedintia finlandeza a UE si-a prezentat propunerile privind mandatul de negociere al Comisiei Europene in vederea unui nou acord de parteneriat cu Rusia. Propunerile vor fi supuse spre aprobare ambasadorilor la UE ai statelor membre, in speranta ca vor permite ridicarea vetoului Varsoviei, informeaza Rompres. Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski i-a trimis deja omologului sau finlandez Matti Vanhanen o scrisoare cu conditiile Varsoviei pentru a-si retrage vetoul, inaintea summit-ului UE-Rusia, care incepe maine la Helsinki. Polonia nu este de acord cu deschiderea negocierilor cu Rusia din cauza mentinerii embargoului Moscovei asupra produselor sale agroalimentare, precum si a rezervelor sale fata de obiectivele UE in negocierile privind capitolul energetic din noul acord. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.