Doua dintre structurile sindicale reprezentative din domeniu, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Educatiei Nationale (FEN) strang semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, iar Federatia Spiru Har
Doua dintre structurile sindicale reprezentative din domeniu, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Educatiei Nationale (FEN) strang semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, iar Federatia Spiru Haret pentru demiterea intregului Guvern, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Liderii FSLI, FEN, Spiru Haret si Alma Mater au depus o plangere comuna la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si la Uniunea Europeana, cerand in acelasi timp audiente la comisarii europeni pentru Invatamant si Justitie, pentru a le expune criza in care se afla invatamantul romanesc. In contextul crizei tot mai acute din invatamantul romanesc, unul dintre liderii sindicali ai profesorilor, Aurel Cornea (foto), presedintele FSLI, ne-a acordat ieri un interviu pe care vi-l prezentam integal in continuare.
Protest in premiera
Ce masuri noi de protest ati decis?
Am hotarat sa suspendam orice activitate de parteneriat social cu Guvernul si in special cu Ministerul Invatamantului. De asemenea, am decis sa informam toate organismele internationale, incepand cu Organizatia Internationala a Muncii si terminand cu Uniunea Europeana. FSLI a formulat o plangere la OIM, pentru nerespectarea, de catre Guvern, a Conventiei referitoare la protectia salariului. Urmeaza ca, in luna ianuarie, o misiune speciala sa vina in Romania sa monitorizeze felul in care Guvernul respecta drepturile salariale ale celor care lucreaza in invatamant, cu precadere referitor la discriminarea salariala si la plata la timp a acestora.
Este pentru prima data cand apelati la OIM?
Da, este pentru prima data in Romania cand se apeleaza la aceasta forma de protest.
Campania anti-Hardau continua
Veti continua campania pentru demiterea ministrului Educatiei?
Categoric da. Vom continua, impreuna cu celelalte organizatii sindicale, campania de strangere de semnaturi pentru demiterea d-lui ministru. Am recurs la acest demers apreciind ca, in momentul de fata, este o criza in sistemul de invatamant: reforma stagneaza, reabilitarea scolilor are intarzieri foarte mari si inca nu se realizeaza la nivelul banilor alocati, iar in ceea ce priveste salarizarea in Invatamant, dl. ministru si-a permis sa spuna ca ne-a facut o oferta prea mare - de parca aceasta oferta era din banii domniei sale.
Greva japoneza s-a incheiat?
Nu. FEN si FSLI continua aceasta greva, la nivelul celor circa 250.000 de salariati sindicalisti din cele doua federatii. O alta nemultumire a personalului din Educatie se refera la faptul ca drepturile salarile nu sunt acordate la timp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.