Examinarea psihologica a profesorilor din Capitala a scos la iveala faptul ca 15% dintre cei testati sunt suspecti de tulburari de comportament. Marian Banu (foto), inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, n
Examinarea psihologica a profesorilor din Capitala a scos la iveala faptul ca 15% dintre cei testati sunt suspecti de tulburari de comportament. Marian Banu (foto), inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, ne-a oferit un interviu pe aceasta tema.
Cati profesori au fost testati?
Pana acum, circa 4000 de profesori, si aproximativ 600 au primit "recomandam examen psihologic si medical suplimentar". Nu inseamna ca acestia pot avea, concret, afectiuni psihologice sau de comportament. Dar, se impune un control suplimentar, pentru ca pot avea emotie (la testare, n. red.).
Cine da verdictul in aceste cazuri?
Numai un medic specialist in psihologie, pentru ca un psiholog scolar are o capacitate mult mai redusa de a da acest verdict. Cei care vor hotari in privinta profesorului sunt conducerea scolii, evident, si Consiliul de Administratie. In cazul in care se constata ca sunt situatii evidente de comportament deviant, sau sunt sesizate cazuri clare, de catre colegi sau parinti, atunci conducerea scolii le poate trimite in competenta unui medic specialist.
In cat timp vor fi testati si ceilalti profesori?
Mi-e greu sa spun acum, pentru ca acest examen nu este obligatoriu. Profesorul da o declaratie pe propria raspundere, la inceputul anului scolar, ca nu are probleme. Acest test are si un caracter de confidentialitate, nu putem forta un profesor sa mearga la un control.
Totusi, 600 de cazuri la 4000 de profesori...
Da, dar acestea nu sunt confirmate. Ei sunt propusi pentru a fi supusi unui control suplimentar, dar, poate, din acesti 600, foarte mare procentaj sa aiba, in final, un comportament normal. Nu avem noi competenta, nu avem pregatirea sa spunem: e un caz patologic si nu poate preda. Plus ca are un caracter de confidentialitate.
Aveti si suspiciuni de cazuri de homosexualitate.
Este vorba de tulburari de comportament datorate bolilor mintale si a celor care pot insoti tulburari de identitate sexuala. Nu am capacitatea sa va spun acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.