O investitie de aproape 20 de milioane de euro, echivalentul a 700 de miliarde de lei, pentru reabilitarea retelei de apa potabila din municipiul Pascani este blocata si exista toate sansele sa fie pierduta.
Suma totala a investitiei
O investitie de aproape 20 de milioane de euro, echivalentul a 700 de miliarde de lei, pentru reabilitarea retelei de apa potabila din municipiul Pascani este blocata si exista toate sansele sa fie pierduta.
Suma totala a investitiei este de peste cinci ori mai mare decat intreaga valoare a veniturilor bugetului local din impozite si taxe locale si consta in reabilitarea instalatiilor de distributie a apei potabile (sase milioane de euro) si o noua statie de pompare (peste 12 milioane de euro).
Actorii acestui scandal sunt: AEGEK Tahal (firma eleno-israeliana, executantul lucrarilor de constructie), Austria Water Technologies (AWT, companie austriaca, consultantul general al proiectului), Ioan Prisecaru (directorul Directiei Apa Canal - DAC - din Pascani), Corneliu Vasilica (responsabilul Unitatii de implementare a proiectului), Laurentiu Herghelegiu (membru din partea DAC al comisiei care superviza licitatia pentru desemnarea consultantului general al programului ISPA de la Pascani) si statul roman. Ca actor in rol secundar poate fi mentionat cetateanul austriac Reinhard Stuettler, fost expert al consultantului general AWT. Cei care suporta costurile acestei afaceri intr-o anumita masura sunt locuitorii din municipiul Pascani, care nu mai pot beneficia de investitia imensa ce trebuia executata cu fonduri europene, si cetatenii Uniunii Europene, din impozitele carora provin banii europeni.
Jocul intereselor
Multiplele interese care au provocat situatia actuala, in care nu se stie daca va mai fi continuata investitia, au la baza pe toti cei implicati in organizarea procedurilor de selectie, de licitatie, de consultanta si de executie. Practic, AEGEK Tahal, compania eleno - israeliana care a fost desemnata sa excute lucrarile ca antreprenor general, nu a facut fata sarcinilor ce ii reveneau conform proiectului. Antreprenorul AEGEK nu a respectat nici anul trecut graficul de lucrari, desi era principala sarcina ce i-a revenit. La randul lor, angajatii DAC Pascani nu au predat decat zece kilometri din totalul lucrarii catre antreprenorul general, nu au obtinut la timp avizele de constructii iar deminarea a fost realizata dupa inceperea lucrarilor si sub standardele de adancime prevazute de contract. Directia nu a respectat normele europene referitoare la conditiile de predare a terenului de constructie, desi beneficiarul proiectului este obligat, prin contract, sa predea constructorului terenul in intregime, impreuna cu autorizatiile de constructie si cu dovada efectuarii activitatilor de deminare.
Despagubiri de un milion de euro
Nevoiti sa intrerupa lucrul mai bine de doua luni in perioada de vara, propice efectuarii lucrarilor de montaj a conductei de aductiune, reprezentantii AEGEK Tahal au solicitat despagubiri din partea DAC in valoare de peste un milion de euro.
Lucrarile au fost oprite din cauza efectuarii actiunii de deminare a terenului de constructie. Necesitatea deminarii a rezultat dupa ce la inceputul lucrarilor au fost descoperite proiectile in zona de lucru. Pe langa faptul ca banii europeni - peste sase milioane de euro - vor fi pierduti, intrucat investitia trebuia finalizata pana la sfarsitul anului 2006, antreprenorul general AGEK Tahal a anuntat ca va chema in fata instantei partea romana implicata in proiect, in concordanta cu normele Federatiei Internationale a Inginerilor - FIDIC, avand sanse mari sa primesca despagubiri. Aspect ce nu a fost luat in considerare de Ioan Prisecaru si nici de Corneliu Vasilica.
Scoaterea concernului AEGEK Tahal drept tap ispasitor pentru incapacitatea de a gestiona eficient proiectul si riposta slaba a autoritatilor centrale din Romania, nevoite acum sa intervina pentru aplanarea scandalului si anularea sau macar reducerea pretentiilor antreprenorului, demonstreaza slaba perspectiva de finalizare la timp a investitiei de la Pascani.
Dezvaluirile ZIUA de Iasi au provocat reactii
Dupa dezvaluirile publicate de cotidianul ZIUA de Iasi in cursul acestui an, reprezentantii forurilor din Bucuresti care supravegheaza derularea investitiei au avut o reactie dura la adresa persoanelor implicate in proiect: Ioan Prisecaru (foto), directorul DAC Pascani, Corneliu Vasilica - responsabilul Unitatii de implementare a proiectului, si expertul tehnic Vasile Skurovski, consultantul actual al firmei AWT. Cei in cauza au decis sa rezilieze contractul cu antreprenorul general al proiectului, concernul AEGEK Tahal, motivand nerespectarea de catre acestea a termenilor de etapa in ceea ce priveste derularea lucrarilor de constructii montaj a conductei de aductiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.