Un grup de tineri din Basarabia, membri ai asociatiei civice Hyde Park care promoveaza libertatea cuvantului si accesul la informatie, a manifestat ieri, in fata Palatului Cotroceni, cerand repunerea in drepturile de cetatean roman a scriitorului
Un grup de tineri din Basarabia, membri ai asociatiei civice Hyde Park care promoveaza libertatea cuvantului si accesul la informatie, a manifestat ieri, in fata Palatului Cotroceni, cerand repunerea in drepturile de cetatean roman a scriitorului Paul Goma si imbunatatirea legislatiei privind acordarea cetateniei pentru romanii de peste Prut si din Bucovina de Nord.
La protest au participat si prieteni ai scriitorului, semnatari ai Apelului pentru repunerea lui Paul Goma si familiei sale in drepturile de cetateni romani, intre care Valerian Stan (foto), Mircea Stanescu si Flori Stanescu. Manifestantii au marcat, in acest fel, implinirea a 29 de ani de cand Paul Goma, sotia si fiul sau au fost exilati in Franta de comunisti. Initiatorii actiunii de ieri considera deosebit de grav faptul ca, nici dupa 17 ani de "democratie", autoritatile de la Bucuresti nu dau vreun semn ca ar dori repunerea in drepturile civile, morale si materiale a celor prigoniti in timpul regimului totalitar. Cei 500 de semnatari ai Apelului sustin ca statul roman trebuie sa anuleze toate masurile represive care au fost luate impotriva lui Paul Goma si a familiei sale incepand cu anchetarea, arestarea si intemnitarea lui: "Sa i se ceara scuze, sa fie repus in drepturi oficial si sa i se asigure o pensie de merit si o locuinta corespunzatoare, precum si orice alte juste despagubiri pentru prejudiciile morale si materiale suferite". In opinia lui Valerian Stan, Guvernul are posibilitatea sa initieze o modificare a Legii cetateniei, astfel incat Paul Goma si toti cei care si-au pierdut cetatenia in acest mod sa si-o redobandeasca. Stan a precizat ca va depune din nou o petitie la Presedintie, apreciind ca seful statului este cel care trebuie sa ia o pozitie in acest caz. Manifestarea din fata Palatului Cotroceni a fost intrerupta de reprezentanti ai Jandarmeriei, care, dupa ce s-au interesat "Cine-i sefu' aici?", l-au legitimat pe unul dintre initiatorii protestului, Ghenadie Brega. De altfel, Brega ne-a precizat ca solicitarea adresata Primariei Municipiului Bucuresti pentru autorizarea actiunii a fost respinsa de secretarul general al institutiei, Dumitru Stanescu, "pe motiv ca ceea ce vrem noi sa facem nu trebuie facut in fata Palatului Prezidential".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.