Un scenariu plauzibil vizeaza si incercarea unor grupuri oligarhice mondiale de compromitere imagologica a lui Vladimir Putin prin actiuni puternice de media si propaganda negativa la nivel international. Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia si
Un scenariu plauzibil vizeaza si incercarea unor grupuri oligarhice mondiale de compromitere imagologica a lui Vladimir Putin prin actiuni puternice de media si propaganda negativa la nivel international. Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia si otravirea fostului kaghebist Aleksandr Litvinenko sunt parte din planul anti-Putin. The Times, de exemplu, nota ieri ca operatiunea comandata direct de Kremlin a fost indeplinita de un prieten rus si fost coleg al lui Litvinenko recrutat in secret in puscarie de catre FSB, si ca italianul suspectat ca ar fi introdus otrava in mancarea rusului "nu a avut nici un amestec". Presa din Italia incearca, la randul sau, sa dezlege itele incurcate ale acestui caz care aminteste de razboiul rece.
Agentiile de presa relatau ieri ca starea fostului spion rus ramane grava, dar stabila, acesta aflandu-se in continuare la terapie intensiva. Medicii au motive sa creada ca rusul a fost otravit cu thalium, substanta folosita in compozitia otravii pentru sobolani. Rinichii lui Litvinenko au fost afectati, suferind o pierdere masiva de globule albe. Litvinenko a fost agent al KGB, iar ulterior colonel in FSB. El s-a refugiat din Rusia si a cerut azil politic Londrei in noiembrie 2000, dupa ce si-a acuzat superiorii ca i-au ordonat sa-l ucida pe omul de afaceri rus Boris Berezovski, refugiat politic in Marea Britanie. Soarta italianului Mario Scaramella, care s-a intalnit cu fostul spion rus in restaurantul din Londra, la 1 noiembrie, cand se spune ca ar fi fost comisa tentativa de asasinat, ramane neclara. Anumite surse sustin ca Scaramella, care a fost consultant al comisiei guvernamentale italiene Mitrokhin, de investigare a activitatilor KGB in Italia pe vremea Uniunii Sovietice, se teme pentru viata sa.
Speculatii in presa italiana
Desi presa a dezvaluit ca Litvinenko ar fi primit, in timpul intalnirii cu Scaramella, documente cu numele asasinilor ziaristei ruse Anna Politkovskaia, site-ul italian TGCom prezenta ieri o alta varianta. Citand surse sub acoperirea anonimatului, site-ul sustinea ca motivul intalnirii nu a fost Anna Politkovskaia si ca posibilul asasinat i-ar viza pe Paolo Guzzanti, presedintele comisiei Mitrokhin, si pe Scaramella. Cei doi, adauga site-ul, cunosc foarte bine ca se afla in vizorul serviciilor secrete ruse si ca agentii FSB au ales chiar locurile in care ar urma sa fie lichidati: orasele Teramo si Napoli. La Teramo, cei doi reprezentanti ai comisiei ar fi trebuit sa depuna marturie impotriva a sase ucraineni arestati in Italia pentru posesie de armament de razboi. Despre un asasinat care ii viza pe Guzzanti si Scaramella, si in care ar fi implicata inclusiv mafia din Sankt Petersburg, a vorbit si Evgheni Limarev, fost agent KGB, in prezent aflat sub umbrela serviciilor secrete franceze, adauga site-ul italian, care crede ca, mai curand, Scaramella incerca sa afle lucruri din interiorul FSB. Profesor la Universitatea din Napoli, Scaramella a fost, in 2004, victima unei tentative de asasinat puse la cale de mafia italiana. Pe de alta parte, ziarul Corriere della Sera l-a intervievat pe Paolo Guzzanti, care s-a declarat convins ca "otravirea lui Litvinenko a fost un atentat". Guzzanti a spus ca are aceste informatii de la Vladimir Bukovski, liderul comunitatii de refugiati rusi de la Londra, care se afla in contact cu atoritatile britanice. "Bukovski mi-a garantat ca Scaramella nu a avut nici un rol in acest incident, asa cum, initial, a crezut Litvinenko", a mai spus Guzzanti, confirmand ca Litvinenko era unul dintre informatorii comisiei Mitrokhin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.