O consecință importantă a colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electronice și electrice va fi creșterea taxei locale de salubritate incepand cu anul viitor, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoiță, președintele organizației colective pentru gestionarea deșeurilor IT, Eco Tic.
In statele Uniunii Europene această taxă locală este undeva intre 150 și 200 de euro pe an. "Mandria de a fi european și dorința de a trăi intr-un mediu sănătos costă", a arătat Negoiță.
Pană acum, 99% din primării nu au făcut nimic pentru colectarea selectivă a deșeurilor electrice și electronice. Conform legii, au cedat terenuri de pe domeniul public, insă acest lucru nu are relevanță prea mare din perspectiva colectării. Asigurarea spațiului pentru colectare de către municipalități este o cerință legală minimală, managementul acestor puncte trebuie să fie o inițiativă locală, a subliniat Negoiță.
Punctele de colectare pentru deșeuri electrice și electronice nu au nevoie de nici un fel de decizie guvernamentală specială, a declarat Simona Vaida, expert in Direcția Gestiunii Deșeurilor și Substanțelor Chimice Periculoase de la Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor (MMGA). "Nu există nici un fel de normă care să se refere exclusiv la deșeurile electrice și electronice, cu excepția autorizației de mediu. Municipalitățile nu trebuie decat să menționeze și faptul că gestionează deșeuri electrice și electronice, este vorba numai numai de decizii care se iau la nivel local", a incheiat Vaida.
Cadrul legislativ din Romania privind taxarea ecologică a produselor IT și electronice constă in Hotărarea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.
Pentru implementarea optimă a directivei europene, reprezentanții organizațiilor colective și MMGA urmează bunele practici și experiența experților olandezi. La conferința "Municipalități și deșeurile de echipamente electrice și electronice", Wil Sierhuis, expert de mediu la Primăria orașului Amsterdam, a arătat că punctul de colectare a deșeurilor electrice și electronice in orașul olandez este finanțat de municipalitate, ca peste tot in Olanda. Această variantă, de finanțare a colectarii din taxele comunității locale, este mult mai ieftină decat transportul către depozitele ecologice. Acestea din urmă percep prețuri destul de mari pentru colectarea echipamentelor. Municipalitatea coordonează, astfel, in contextul dezvoltării locale, operațiunile de colectare.
Cumpărătorul de echipamente IT sau electronice va plăti incepand cu 2007, pe lăngă prețul aparatului și TVA, o taxă vizibilă sau taxă verde, de mediu, care ar putea urca pană la 20 euro.
In momentul de față organizațiile colective fac planuri de management in vederea primirii autorizației de funcționare de la Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor. Ulterior autorizării, urmează semnarea contractelor de colectare cu producătorii de echipamente elctrice și electronice.