Indicele BET-FI al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), calculat in functie de cotatiile titlurilor SIF, a urcat ieri cu 6,45% si a atins un nou maxim absolut, de 63.603 puncte. BET-FI a depasit luni precedentul record, de 63.531 puncte, de la finalul sedintei din 6 noiembrie.
Tranzactiile cu actiuni SIF au acoperit circa 80% din lichiditatea pietei, care s-a plasat in topul primelor cinci rulaje din acest an, totalizand 102,4 milioane lei (29,3 milioane euro).
Cea mai mare crestere, de peste 7%, a fost consemnata de titlurile SIF Oltenia, care au avut un pret de 3,48 lei la inchidere. Tranzactiile s-au ridicat la 22,6 milioane lei. SIF Moldova a fost cel mai tranzactionat emitent, cu un rulaj de 24,6 milioane lei, si a incheiat ziua la 3,17 lei pe unitate, in urcare cu 6,73%.
Pentru SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au fost raportate cresteri de 6,27%, respectiv 6,15%, cotatia SIF Muntenia a avansat cu 5,88%. "Se pare ca arbitrajorii si-au inchis pozitiile si in piata au inceput sa intre sume importante la cumparare. Titlurile SIF si-au reluat trendul ascendent, fiind in continuare actiunile cu cel mai mare potential pe termen mediu si lung", a declarat directorul general al IFB Finwest Arad, Octavian Molnar. BRD - Groupe Société Générale a succedat societatile de investitii in ordinea lichiditatilor, cu transferuri in valoare de 6,44 milioane lei.
Cotatia a inregistrat o corectie de 1,55%, coborand la 19,1 lei pe actiune, dupa cresterea de aproape 4% din sedinta precedenta.Indicele general al pietei, BET-C, a inchis in urcare cu 0,5%, iar cotatiile titlurilor lichide, urmarite in indicele BET, au inregistrat un castig mediu de 0,7%
BVB in Europa
De la 1 ianuarie 2007, BVB va fi membru cu drepturi depline al Federatiei Europene a Burselor de Valori, a declarat, ieri, directorul general al Bursei, Stere Farmache (foto). Presedintele institutiei, Septimiu Stoica, a mentionat ca reprezentantii burselor europene se vor intalni saptamana viitoare pentru discutii in legatura cu BVB, iar raportul intormit in legatura cu Bursa de la Bucuresti este favorabil.Statutul de membru va deveni functional la data aderarii, a spus Stoica. Directorul BVB a spus ca aderarea va aduce si modificarea Legii pietei de capital pentru adaptarea la noile directive europene. Bursa de Valori Bucuresti ramane, totusi, la distanta de pietele din Cehia, Ungaria si Polonia, in ceea ce priveste nivelul capitalizarii si al lichiditatii.
30.000 de investitori activi pe Bursa
In perioada ianuarie-septembrie, peste 30.000 de investitori au avut o prezenta activa pe piata bursiera, realizand cel putin o tranzactie de cumiparare, numarul urmand sa cresca, pana in 2010, de zece ori, la 300.000 de conturi active/an. "Investitorii institutionali, de genul fondurilor de pensii administrate privat si a fondurilor de investitii - autohtone si straine, vor fi din ce in ce mai prezenti pe piata bursiera", a opinat presedintele BVB, Septimiu Stoica. El a anticipat ca valoarea capitalizarii va urca, pana in 2010, de la 21,5 miliarde de euro, in acest an, reprezentand 27% din PIB, la peste 40 miliarde de euro. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor a depasit, in 2006, 10 milioane de euro si ar putea ajunge, peste patru ani, la circa 50 milioane de euro.Persoanele fizice rezidente au cea mai mare pondere atat in structura investitorilor, cat si in valoarea tranzactiilor de cumparare, de 94%, si, respectiv, 46%. (G.M.)