Un fost ofiter al serviciului federal de informatii de la Moscova (FSB) a fost otravit cu thaliu la Londra, in cadrul unei povesti cu agenti secreti asemanatoare cu cele din perioada razboiului rece, informeaza presa britanica de ieri. Fostul colonel
Un fost ofiter al serviciului federal de informatii de la Moscova (FSB) a fost otravit cu thaliu la Londra, in cadrul unei povesti cu agenti secreti asemanatoare cu cele din perioada razboiului rece, informeaza presa britanica de ieri. Fostul colonel FSB Aleksander Litvinenko, unul dintre criticii presedintelui rus, Vladimir Putin, se afla in prezent in stare "grava, dar stabila", a declarat un purtator de cuvant al politiei britanice. Medicii de la Londra au apreciat ca Litvinenko are 50% sanse de supravietuire. Fostului colonel FSB i-a cazut parul si se afla intr-o stare foarte proasta.
Dusman cu Putin
Litvinenko a fost silit sa fuga din Rusia in anul 2000, impotriva sa fiind instrumentate mai multe procese pentru coruptie. In 1998, Litvinenko s-a intalnit cu Putin, actualul presedinte rus fiind pe atunci seful FSB. Litvinenko sustine ca in cadrul acestei intalniri a avut un dialog dur cu Putin, dialog care a deschis seria proceselor impotriva lui.
Intr-un scenariu care pare sa provina din paginile unui roman de spionaj despre razboiul rece, Litvinenko a declarat ca s-a imbolnavit dupa o intalnire cu o sursa, in timp ce investiga asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia. "Ma simt foarte rau. Nu m-am mai simtit niciodata asa - ca si cum viata mea atarna de un fir de par", a declarat Litvinenko pentru Sunday Times. Scotland Yard a refuzat sa ofere detalii, dar un purtator de cuvant a declarat ca politia ancheteaza "o otravire suspecta". "Nu au fost facute arestari, iar ancheta continua", a precizat un purtator de cuvant.
Presa britanica a relatat ca Litvinenko a fost otravit cu thaliu, element chimic letal folosit in otravurile pentru sobolani si insecticide si cunoscut si sub denumirea de "praful mostenirii". Thaliul ataca sistemul nervos, plamanii, inima, ficatul si rinichii. Toxina incolora si inodora provoaca o cadere masiva a parului, voma si diaree, iar un singur gram poate ucide o persoana.
Otrava, arma preferata
Litvinenko, fost colonel in serviciile secrete ruse, s-a imbolnavit la inceputul acestei luni, dupa ce luase pranzul, la Londra, cu un italian identificat sub numele de Mario. "Am comandat pranzul, dar el nu a mancat nimic. Parea foarte nervos si mi-a dat un document de patru pagini, pe care a vrut sa il citesc imediat", a spus fostul agent rus. "Documentul continea o lista cu nume de persoane, inclusiv ofiteri FSB, care ar fi avut legaturi cu asasinarea ziaristei", a adaugat el. "Probabil credeau ca am sa mor de inima pana in a treia zi", a mai spus Litvinenko, care a facut declaratiile din spital. Politkovskaia, care a criticat cu consecventa politica dusa de Kremlin in Cecenia, a fost impuscata mortal de o persoana necunoscuta, in data de 7 octombrie.
Cazul lui Litvinenko aminteste de cel al actualului presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, care s-a imbolnavit dupa o cina cu sefii serviciilor de securitate, in timpul campaniei prezidentiale din 2004. Medicii au stabilit ulterior ca el fusese otravit cu dioxina. Un alt caz asemanator este cel al disidentului bulgar Gheorghi Markov, ucis la Londra in 1978, in plin razboi rece, cu o umbrela al carei varf continea otrava, metoda devenind ulterior cunoscuta drept cea a "umbrelei bulgaresti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.