Licoarea ne era total necunoscuta, pana sa ajungem la Targu-Mures. ""Sa va servesc cu o tuica Zetea?"", prima intrebare care ne-a fost adresata la un restaurant. Ospatarul, vazandu-ne privirea mirata, motiveaza: ""E cea mai buna. Ne face cin

Licoarea ne era total necunoscuta, pana sa ajungem la Targu-Mures. ""Sa va servesc cu o tuica Zetea?"", prima intrebare care ne-a fost adresata la un restaurant.

Ospatarul, vazandu-ne privirea mirata, motiveaza: ""E cea mai buna. Ne face cinste peste hotare. E combinatia perfecta intre tarie si aroma. E o bautura preferata de diplomati la protocoalele ambasadelor noastre"". Nu i-am aflat gustul, nefiind... specialitatea noastra, am remarcat doar ""personalitatea"" recipientului.

Revenind la Bucuresti, am pornit, de curiozitate, activitatea de ""cercetare"" a marcii Zetea, cunoscuta in Europa si mai putin stiuta in Romania.

ORIGINI. Am sunat. A raspuns chiar impricinatul, respectiv inginerul Silviu Zetea. S-a aratat foarte transparent (vorba sa) si dispus sa dezvaluie cititorilor nostri secretele construirii unei marci de produs, devenita notorie pe piata europeana. Ne-a invitat sa-i vizitam uzina de apa grea aflata in localitatea satmareana Mediesu Aurit.

Ora 7 dimineata. Gara din Baia Mare. Pe peron il zarim pe mustaciosul Zetea. Norocul a fost ca era singurul purtator al acestei podoabe dupa care trebuia sa-l identificam, conform spuselor sale. Pornim spre Mediesu Aurit, aflat la vreo 35 km, si porneste si povestea, asezonata cu scurte prezentari ale localitatilor prin care treceam: Cicarlau, Seini, Viile Apeia€¦

""Numele Zetea are o origine mult mai veche in timp si m-as lega de localitatea Zetea, din Odorheiul Secuiesc. Cand am fost acolo, am aflat ca asezarea exista inca din epoca fierului. Imi place sa cred ca am origini foarte sanatoase si... vechi. Cred ca, daca as cauta, as gasi o legatura intre numele meu si numele localitatii."" Dar cu tuica cum e?, intrebam noi. ""Bunicul meu, pe la 1900, avea niste instalatii de facut tuica, relativ simple. Facea bautura pentru el si comunitatea sateasca. In acel loc, care apartine acum fratelui meu, a mai ramas doar fantana. A doua generatie de detinatori de «palinicii», cum spunem noi locurilor unde se face tuica, a fost tatal meu. De la el am invatat lucrul in palincie. Copiii mei, baiatul student, iar fata liceana, vor fi a patra generatie. De mici ucenicesc. Acum feciorul meu a ajuns «mester»"".

TUICA ZETEA. Un produs care s-a prezentat singur la Bruxelles si a castigat


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.