Vina tragica
Personalitate complexa a peisajului cultural contemporan, Ileana Malancioiu (filozof, poet, eseist, traducator, publicist) va sustine maine, de la orele 11.00, la Sala Atelier, in seria Conferintelor Teatrului National, prelegerea cu tema "Vina tragica", titlu pe care l-a purtat sI teza sa de doctorat in filozofie (1975). Ileana Malancioiu (n. 1940, Glodeni, jud. Arges) a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti in '68, cu lucrarea "Locul filozofiei culturii in sistemul lui Lucian Blaga". A debutat in '65 in revista "Luceafarul". A fost redactor la Televiziunea Romana, la revista "Arges", la Studioul Cinematografic Animafilm si la revista "Viata Romaneasca" (de unde a demisionat in '88 din cauza cenzurii). Dupa '89 a lucrat la revista "22", la Editura Litera (redactor sef) si la saptamanalul "Romania literara". Pentru intreaga sa opera i-au fost acordate Premiul national de poezie "Mihai Eminescu", Marele Premiu "Lucian Blaga" si premiul revistei "Adevarul literar si artistic" (ALIA), editia I. In 2004, Ileana Malancioiu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru "Opera Omnia". (L.D.)
"Magicianul" reia stagiunea la National
Teatrul National pentru Copii (TNC) redeschide stagiunea, maine, la orele 11.00. Printre proiectele noului sezon teatral figureaza: * "Povestile cetatilor" (un program ambitios, educativ intr-un stil original si placut); basmul romanesc si povestile altor popoare se vor ingemana, iar scopul acestei noi serii narative este acela de a reinvia respectul si iubirea pentru patrimoniul cultural national * "Poveste magica fara de sfarsit" (povestea pe care copiii impreuna cu "Magicianul" Marian Ralea au inceput s-o scrie... sonor, la Radio Itsy Bitsy, la TNC, in sala povestilor, nemuritoarea intamplare urmand sa prinda si intrupare). Luna decembrie va fi dedicata bucuriei de a darui. "Daca ai o jucarie de care te-ai plictisit, daruieste-o si vei face un copil fericit!", este invitatia Magicianului ce va insoti evenimentele din preajma Sarbatorilor de iarna. (L.D.)
Escapada teatrala in lumea virtuala
Astazi, la ora 21.00, Teatrul Fara Frontiere prezinta premiera spectacolului "Chatroom", pe un text de Enda Walsh, unde singuratatea, agresivitatea, depresia, angoasa, complexele sunt discutate online.
"Chatroom" este o comedie neagra in care plictiseala se transforma intr-un amuzament dus la extrem, dand nastere unei drame, pe fondul instabilitatii specifice adolescentilor.
Dupa "Autobahn" si "Let's food", "Chatroom" (la care iau parte Mihaela Sirbu, Ioana Barbu, Paul Grec, Iulia Lumanare, Andrei Mateiu, Andreea Samson, Tudor Vaida si Andu Dumitrescu) este al treilea proiect din cadrul programului "Teatru pentru tineri in spatii neconventionale" organizat de TFF in 2006. Premiera "Chatroom" va avea loc la clubul "Cool Cat" (str. Gabroveni nr. 3). Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabila. (I.P.)