Situatia exploziva din tara din ultimele zile cauzata de majorarea pretului gazelor la presiunile companiei OMV-Petrom l-a adus ieri, la Bucuresti, pe presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Conform unor surse oficiale, in urma negocierilor,
Situatia exploziva din tara din ultimele zile cauzata de majorarea pretului gazelor la presiunile companiei OMV-Petrom l-a adus ieri, la Bucuresti, pe presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Conform unor surse oficiale, in urma negocierilor, dar si a presiunilor exercitate de Bucuresti, presedintele OMV a fost de acord ca pretul gazelor Petrom din productia interna sa nu creasca cu o valoare mai mare decat a angajamentelor asumate de Romania pentru aderare, adica 25 de dolari/1000 mc anual. In prezent, acest pret a ajuns, in urma majorarii din 11 noiembrie, la aproape 145 dolari/1000 mc, ceea ce inseamna ca anul viitor nu poate depasi 170 dolari/1000 mc. Partea romana a "amenintat" ca ar putea majora impozitul pe profitul Petrom de la 16%, cat este in prezent, la 25% sau chiar 30%. In plus, s-a argumentat ca orice mare corporatie are si responsabilitati sociale. "Eu nu sustin ideea renegocierii contractului de privatizare (n.r. - a Petrom), nu pentru ca as considera ca acest contract este foarte bun, dar as da un semnal devastator pentru investitorii straini", a declarat, tot ieri, premierul Tariceanu. Intr-un comunicat de presa al OMV, se afirma ca "in mod cert OMV, in calitatea de actionar majoritar al Petrom, va participa la orice discutie legata de procesul de privatizare, daca Guvernul considera ca acest lucru este necesar". Reamintim, presedintele Basescu a declarat ca tema privatizarilor din domeniul energetic va fi pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte CSAT, din 22 noiembrie. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.