Pentru ca reciclarea produselor electronice si IT sa se faca in Romania este necesara o investitie de aproximativ cinci milioane de euro intr-o fabrica de profil, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedinte Eco Tic si APDETIC.
"Deocam
Pentru ca reciclarea produselor electronice si IT sa se faca in Romania este necesara o investitie de aproximativ cinci milioane de euro intr-o fabrica de profil, a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedinte Eco Tic si APDETIC.
"Deocamdata in Romania nu exista o fabrica ce ar putea recicla plastic, sticla si metale provenite din echipamente electronice sau IT", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC) si al organizatiei colective pentru reciclarea unor astfel de echipamente, Eco Tic.
Organizatia colectiva va trebui sa faca studii interne privind costurile reciclarii si cele de transport. "Acestea vor putea fi provizoriu reciclate in fabrici specializate din Ungaria sau Cehia la un cost de 0,60 euro pe kilogramul de echipament", a adaugat Negoita.
In Romania exista o singura fabrica specializata pe reciclarea maselor plastice la Buzau, operata de compania taiwaneza Greentech, care nu se ocupa insa si de separarea maselor plastice din produsele IT.
Contactati de NewsIn, reprezentantii Greentech au declarat ca in curand compania intentioneaza sa recicleze si echipamente provenite din industria IT. "Este foarte posibil sa se infiinteze o societate noua, dar nu excludem formarea unui departament specializat pe reciclarea de echipamente electronice," au declarat sursele citate.
Reprezentantii companiei nu au precizat la cat se va ridica investitia, insa "cu siguranta va fi o investitie greenfield".
Negoita a mentionat si o posibila investitie in Romania a companiei cehe de reciclare, Safina. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.
Asemenea fabrici de reciclare sunt o necesitate izvorata din cadrul legislativ din Romania privind reciclarea produselor IT si electronice ce consta in Hotararea de Guvern nr. 448/2005, care traduce Directiva Comisiei Europene nr. 96/2002.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.