Mai multi membri ai Colegiului CNSAS s-au declarat ieri, impotriva protocolului propus de Biserica, prin care o comisie formata din istorici care nu apartin clerului sa studieze dosarele de colaboratori ale preotilor si ierarhilor.
"Este
Mai multi membri ai Colegiului CNSAS s-au declarat ieri, impotriva protocolului propus de Biserica, prin care o comisie formata din istorici care nu apartin clerului sa studieze dosarele de colaboratori ale preotilor si ierarhilor.
"Este vorba despre legea 187, in care sunt specificate toate categoriile de persoane care fac obiectul deconspirarii, printre care se numara si preotii. Protocolul pe care BOR doreste sa ni-l propuna este unul nerealist pentru ca nu putem incalca legea despre care am vorbit. Si apoi, un asemenea demers este tardiv. Noi am studiat o buna parte din documentele referitoare la preoti, iar unii dintre ei au fost deja audiati", a explicat Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului. Colegul sau, Mircea Dinescu a fost de parere ca cei care au functii de conducere trebuie tratati la fel. "E ca si cum angajatii Ministerului de Interne care au colaborat cu Securitatea sau ai Presedintiei ar cere dosarele in institutie si ar sta la negocieri acolo. E ridicol si arunca in derizoriu toata aceasta poveste cu CNSAS", ne-a spus Dinescu. La randul sau, Cazimir Ionescu ne-a explicat ca a cerut un punct de vedere de la directia juridica. Intrebat daca s-ar putea crea un precedent periculos, Ionescu ne-a declarat ca "din orice imixtiune se poate crea un precedent".
Biserica are nevoie de nuante
La randul sau, parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei ne-a spus ca BOR nu vrea sa se amestece in treburile CNSAS. El a explicat ca membrii Colegiului dau verdicte "in alb si negru". "Biserica, pentru a lua o decizie - pentru ca e clar ca judecata nu o poate face decat Biserica - are nevoie de nuante. Spre exemplu, una e cand un preot a colaborat cu Securitatea pentru a salva o comunitate, a construi o biserica si altceva e cand a facut acest lucru si a primit bani", ne-a spus parintele Stoica. El ne-a spus ca preotul care se face vinovat ar putea ramane fara parohie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.