Grupul pentru Dialog Social (GDS) a gazduit, joi seara, dezbaterea cu tema "Alegeri 1996. O evaluare dupa 10 ani". Invitatul principal, Emil Constantinescu, s-a pronuntat pentru o abordare "fara adjective" a perioadei 1996-2000, pentru evitarea emoti
Grupul pentru Dialog Social (GDS) a gazduit, joi seara, dezbaterea cu tema "Alegeri 1996. O evaluare dupa 10 ani". Invitatul principal, Emil Constantinescu, s-a pronuntat pentru o abordare "fara adjective" a perioadei 1996-2000, pentru evitarea emotionalului in analizarea evenimentelor. "Referentialul si contextul trebuie bine precizate, altfel nu putem face o analiza corecta", a spus fostul presedinte. In opinia celui care anunta, in urma cu un deceniu, victoria fortelor opozitiei democratice, momentul '96 s-a dovedit a fi "un proiect pe care intelectualii si societatea civila l-au tradat cu cea mai mare viteza". Fostul sef al statului a apreciat ca istoria va consemna insemnatatea actiunilor din perioada "Administratiei Constantinescu". O concluzie asemanatoare s-a desprins si din dezbaterea organizata ieri, de Facultatile de Stiinte Politice si Istorie din Bucuresti, pe tema implinirii a 10 ani de la victoria CDR. Participantii la discutii au admis ca guvernarea '96-2000 a fost primul experiment democratic pe care l-a trait Romania dupa 1989, iar Emil Contantinescu va trebui sa se bazeze pe istorici pentru o corecta interpretare a evenimentelor. In context s-a mentionat faptul ca elementul "cheie" al evaluarii perioadei "Constantinescu" este ireversibilitatea unor realizari importante obtinute pentru dezvoltarea ulterioara a Romaniei. Analistul politic Zoe Petre a amintit ca fostul presedinte a reusit sa convinga in acea perioada toate partidele politice sa-si dea acordul in privinta recunoasterii dreptului la proprietatea privata, dar si faptul ca acesta a reusit sa rezolve problema minoritatilor, incluzand pentru prima data la guvernare UDMR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.