Fostul premier a fost trimis in judecata, in urma cu cateva zile, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul Zambaccian-Eurografica. Instanta va fi cea care va stabili daca Adrian Nastase este sau nu vinovat. Pana atunci, importa
Fostul premier a fost trimis in judecata, in urma cu cateva zile, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul Zambaccian-Eurografica. Instanta va fi cea care va stabili daca Adrian Nastase este sau nu vinovat. Pana atunci, important este modul in care a fost realizata ancheta in ceea ce-l priveste pe fostul prim-ministru. Ancheta scoate la iveala, pe langa aspectele referitoare la Adrian Nastase, o adevarata retea din care fac parte personaje mai putin sonore, dar care ajunge la nume grele din Romania, cum ar fi Dan Voiculescu sau Ioan Talpes. Precizam din capul locului ca demersul nostru nu-i pentru a-l apara pe Adrian Nastase, mai ales ca dosarul e trimis in instanta unde se poate apara si singur. Vrem doar sa aratam cum, intr-un interval de un an, s-a produs mazilirea fostului lider al PSD dupa ce Fratia Securitatii din Romania l-a considerat indezirabil. De aceea vom prezenta toti autorii acestui fratricid politic intr-un grupaj gazetaresc, pe baza rechizitoriului, dar si a altor probe si investigatii ale Departamentului Antifrauda al ziarului.
Necunoscuta Vilau
Ceea ce a socat cel mai mult in dosarul DNA a fost denuntul lui Ioan Paun impotriva lui Nastase si apoi schimbarea incadrarii acestuia, din invinuit in martor. Rolul fostului consul de la Hong Kong este unul extrem de important, fara doar si poate. La fel cum sunt si alte personaje peste care insa s-a trecut prea usor cu vederea.
Unul dintre acestia este Adrian Vilau, fost deputat PD, fost ofiter sub acoperire, fin al lui Ioan Talpes, amic cu seful adjunct al DNA Mircea Zarie si nu in ultimul rand avocat al lui Ioan Paun si al lui Miron Mitrea. Acesta este, din cate se pare, si cel care a schimbat, la ordin, cursul dosarului Zambaccian. Caci, avocatul Vilau este cel care l-a convins pe Ioan Paun sa-si schimbe marturia si sa il denunte pe Nastase.
Tradarea
De acelasi personaj se leaga un alt episod care a contribuit la trimiterea lui Nastase in judecata si care se regaseste in rechizitoriul DNA. Adrian Vilau este cel care s-a prezentat de buna voie la DNA si le-a propus procurorilor o intalnire cu un prieten de-al sau si de-al lui Ioan Paun. Este vorba despre Octavian Cretu, presedinte al SC "Romaqua Group" SA Borsec, vicepresedinte al Partidului Conservator, apropiat de-al lui Ioan Talpes si, nu in ultimul rand, ofiter sub acoperire. Cretu le-a solicitat anchetatorilor sa-i puna la dispozitie aparatura necesara pentru a-l inregistra pe fostul sau prieten Adrian Nastase. Ceea ce avea sa se si intample. Lucru confirmat de catre rechizitoriul DNA, dar si de catre Nastase. Discutia purtata de cei doi a avut ca subiect, desigur, dosarul Zambaccian.
Povestea lui Octavian Cretu este una cat se poate de interesanta. Patronul de la Borsec este un foarte bun prieten cu Ioan Paun, denuntatorul lui Nastase. De asemenea, aceleasi relatii le-a avut si cu fostul premier. Pana la alegerile din 2004 pierdute de Nastase. In acel moment, intre cei doi a avut loc o ruptura. Cauzata fie din motive politice, Cretu inrolandu-se in Partidul Conservator, fie pentru ca patronul de ape minerale a vazut in fostul sau prieten o buna ocazie de a-si asigura spatele si de a-si creste afacerile. Cu alte cuvinte, Octavian Cretu a gandit ca daca ar da declaratii si ar ajuta la "infundarea" lui Nastase nu va mai fi deranjat. Atat in afaceri, cat si in probleme penale. De care nu este strain.
Fratia
Aflam asadar ce-i leaga pe Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov si Miron Mitrea, pe de-o parte, de Dan Voiculescu, Ioan Talpes, Ion Iliescu si Virgil Magureanu pe de alta parte. Vom afla si cum au actionat in numele acestor grupuri de interese oamenii din fata: Liviu Tudor, Dorin Iacob - strans legati de Operatiunea "Tamara" si Octavian Cretu, Paun, Vilau si Zarie - legati de rechizitoriul "Minunatiile din China". Vom vedea cum trambita Fratiei este "Evenimentul zilei", recompensat cu spatii imobiliare sau cu publicitate en-gross direct de la Octavian Cretu, fostul ofiter acoperit pe relatia China, protectorul lui Paun.
Hora securistilor
Pe langa aspectele strict legate de ancheta, intreaga poveste dezvaluie un alt lucru extrem de interesant. Toate personajele mentionate pana in momentul de fata au un lucru in comun: legaturile cu Securitatea.
Ioan Paun, Adrian Vilau, Octavian Cretu sunt suspectati ca ar fi fost sau ca inca sunt ofiteri de Securitate sau ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii Externe. Legaturile celor trei cu Securitatea pot fi demonstrate de relatia pe care acestia o au cu doua personaje de acelasi gen. Este vorba despre Ioan Talpes si Dan Voiculescu. Acesta din urma, fost securist "autentificat" de CNSAS, este seful pe linie de partid al lui Octavian Cretu. Mai mult, din cate se pare, acesta din urma a activat ca ofiter de securitate inca de pe vremea in care Dan "Felix" Voiculescu era presedinte la "Crescent" Cipru, filiala Bucuresti, principalul partener de afaceri al ICE Dunarea, societatea de comert exterior a Securitatii.
La randul sau, si avocatul Adrian Vilau este dovedit ca a avut legaturi cu Securitatea. Cat despre Ioan Paun acesta este legat strans de Ioan Talpes de pe vremea cand acesta din urma era sef al SIE. In afara relatiilor de prietenie, intre Vilau, Paun si Cretu exista si legaturi puternice de afaceri. Spre exemplu, Adrian Vilau este administrator la SC "Romaqua Group" SA. Adica la societatea patronata de Octavian Cretu. Un alt punct comun al celor trei este China. Acolo unde a activat timp de foarte multi ani Ioan Paun. De altfel, fostul premier Adrian Nastase a declarat, in urma cu doua zile, in timpul unei conferinte de presa, ca Octavian Cretu "risca sa piarda un prieten foarte bun pe piata chineza".
Rasplata pentru Ringier -"Evenimentul zilei"
Pe langa ancheta deschisa de DNA, Adrian Nastase a trebuit sa faca fata si articolelor publicate de "Evenimentul Zilei". La prima vedere, acest fapt pare unul banal. In realitate insa lucrurile sunt mult mai complicate.
Asa cum s-a spus in nenumarate randuri, tinta reala a fost terminarea politica a fostului premier. Dorita chiar si de catre fosti colegi ai acestuia, lideri importanti ai PSD. Astfel, in paralel cu ancheta declansata de DNA, cotidianul din trustul Ringier a publicat o serie de articole la adresa lui Adrian Nastase, dezvaluind presupuse ilegalitati comise de acesta. Fapte ale "Evz" ce nu au ramas nerasplatite. Intre "Evenimentul zilei" si o serie de personaje ce apar in cazul Zambaccian sau care au fost apropiate de Nastase, dar care apoi "l-au lucrat", exista legaturi extrem de stranse. Asa cum este cazul lui Viorel Hrebenciuc. ZIUA a dezvaluit ca in prezent sediul cotidianului lui Michael Ringier se afla in Complexul Novo Parc. Detinut de Liviu Tudor, controversat om de afaceri bacauan, unul dintre oamenii de incredere ai lui Viorel Hrebenciuc, dar si, prin alianta cu Dorin Iacob, al fostului director al SRI, Virgil Magureanu. Iacob si Tudor au avut legaturi si cu Traian Basescu. Este cunoscut ca atat Grupul de la Bacau, cat si Basescu au avut ca scop comun distrugerea omului politic Adrian Nastase. Lucru reusit cu ajutorul DNA si al celor de la "Evz". Cotidianul din Novo Parc nu a fost rasplatit doar de Grupul de la Bacau. Mai trebuie mentionat ca Adrian Vilau este avocatul lui Corneliu Iacobov si al inculpatilor din dosarul Rafo. De "Evenimentul zilei" are grija chiar un personaj ce poate fi regasit in dosarul Zambaccian. Este vorba despre Octavian Cretu. Care a pompat bani in "Evz" prin intermediul publicitatii. Ultima data chiar in numarul de ieri. Pe jumatate de pagina.
Amenintarea Jianu
Faptul ca Ioan Paun este suspectat ca ar fi ofiter al SRI este cunoscut de Irina Jianu, trimisa in judecata alaturi de sotii Nastase, si a fost confirmat chiar de catre fostul premier.
In acest sens, in discutia pe care ex-liderul PSD a avut-o cu Octavian Cretu si care este prezentata in rechizitoriu se vorbeste foarte clar despre pericolul ca Ioan Paun ar putea sa fie deconspirat. Prezentam in continuare fragmentul care se refera la activitatea lui Ioan Paun ca ofiter sub acoperire.
"N.A. (n.r. - Nastase Adrian): Bun, ADRIAN VILaU...a... - cum sa spun?- stia mai putine lucruri si era clientu' lui, deci el si-a pus problema, in alti termeni. Dar vedeti ca si eu in conditiile astea ...a... am aceeasi problema. Si-atunci ...a... Deci, din acest moment...Deci, IRINA JIANU vrea sa... vrea sa anunte ca el i-a spus ca era ofiter sub acoperire, sa ceara nu stiu mai ce...Deci, iese un scandal si iese o mizerie... pentru ...(neinteligibil)... de probleme
C.O. (n.r. - Cretu Octavian) (vorbeste in acelasi timp cu N.A.): In lucru' asta... Deci ...a... IRINA JIANU isi asuma un risc foarte mare, fara... sa aiba acoperire. Am sa va spun de ce. Deci, in...a... in... intr-o asemenea situatie ...a...problema este ...a... imposibil de dovedit.
N.A.: E-n ordine, da' ea o sa spuna...
C.O.: Daca ea spune asta ...a... isi pune o bomba sub fund.
N.A.: Deci, ea spune ca el i-a spus chestia asta. Deci... Bun, eu va spun! Deci, eu va s...
C.O.: (vorbeste in acelasi timp cu N.A.): Domnu' Presedinte, e bine sa nu spuna lucrul asta!
N.A.: E-n ordine! Eu...
C.O. (vorbeste in acelasi timp cu N.A.): Daca face asta deschide Cutia Pandorei si absolut nimeni si nimic nu o va putea inchide".
Colaborare confirmata
Fostul premier Adrian Nastase a confirmat pentru ZIUA ca omul de afaceri Octavian Cretu, patronul "Romaqua", care detine Borsec, si presedinte al Patronatului APEMIN, a purtat aparatura de inregistrare ascunsa pentru a-l inregistra si a face, astfel, jocul procurorilor DNA. "Da, este adevarat ca fostul meu amic, domnul Octavian Cretu, a avut aparatura de inregistrare pe el pentru a ma turna procurorilor DNA. Este incredibil ce se poate intampla! Pe domnul Cretu l-am luat cu mine in diverse calatorii, in sfarsit, se intampla ceva ciudat in tara asta! Probabil ca la unii tradarea e ceva genetic! In sfarsit, asta e! Va confirm, inca o data, ca Octavian Cretu a fost unul dintre oamenii si colaboratorii procurorilor care au instrumentat dosarul intitulat "Zambaccian", ne-a spus fostul prim-ministru. Totodata, Nastase ne-a declarat ca refuza sa mai faca si alte dezvaluiri, deoarece informatiile pe care le detine se vor constitui in tot atatea argumente ale apararii pe care o pregateste pentru procesul care urmeaza sa inceapa.
(Marian GHITEANU)
Adrian Vilau, omul lui Talpes
Avocatul Adrian Vilau a fost deputat in legislaturile 1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000, din partea fostului FSN, apoi din partea Partidului Democrat, reprezentand judetul Caras-Severin. Exclus din PD in 1999 deoarece a fost deconspirat ca a colaborat cu Securitatea, Vilau este in prezent unul dintre liderii Uniunii Populare Social-Crestine, partid infiintat de fostul sef al SIE si sef al Administratiei Prezidentiale in regimul Iliescu, Ioan Talpes. Fostul sef al SIE este in prezent senator de Caras-Severin. Avocat in Baroul de Timis, Adrian Vilau a fost, pe perioada ultimelor sale mandate de deputat membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. In prezent, Vilau este avocatul liderului PSD Miron Mitrea si al grupului de afaceristi de la RAFO Onesti. (M.G.)
Cine e Octavian Cretu?
Octavian Cretu a debutat in afaceri in 1993 atunci cand a preluat de la FPS pachetul majoritar de actiuni de la Comchim SA, societate ce s-a transformat ulterior in Romaqua Holdings Holdings SA. In 1998, Cretu a preluat fabrica de imbuteliere a apei minerale Borsec, firma care si-a schimbat denumirea in Romaqua Group. Octavian Cretu a mai infiintat si societatea Romaqua Serv SA, dar si o firma ce are ca obiect de activitate "consultanta pentru afaceri si management", Expert Business Development SRL. Cretu a fost membru al UGIR-1903 pana in ianuarie 2004, atunci cand a fost dat afara din confederatia patronala fiind acuzat de trafic de influenta. Din noiembrie 2005, Octavian Cretu este vicepresedinte al Partidului Conservator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.