Colegiul CNSAS se va ocupa in continuare cu deconspirarea clericilor care au colaborat, iar Biserica ii va pedepsi, de la caz la caz, dupa rezultatele comisiei si regulile proprii.
Biserica Orodoxa Romana (BOR) a decis sa sustina deconsp
Colegiul CNSAS se va ocupa in continuare cu deconspirarea clericilor care au colaborat, iar Biserica ii va pedepsi, de la caz la caz, dupa rezultatele comisiei si regulile proprii.
Biserica Orodoxa Romana (BOR) a decis sa sustina deconspirarea si judecarea preotilor care au colaborat cu Securitatea. Sfantul Sinod al BOR a decis miercuri seara sa propuna CNSAS infiintarea unei comisii de istorici, desemnati de Biserica, cu rolul de a cerceta dosarele de colaboratori ale preotilor si ierarhilor. Potrivit propunerii clericilor, comisia ar urma sa prezinte rezultatele cercetarii Sinodului. La randul sau, acesta va judeca fiecare caz si va decide care sunt masurile canonice care se impun in fiecare caz. "Sinodul, in momentul in care vor fi identificate cazuri de reprezentanti ai Bisericii care au colaborat cu Securitatea, va lua masurile in consecinta in deplina cunostinta de cauza. Fiecare caz in parte va fi supus instantei de judecata bisericeasca, potrivit canoanelor Bisericii", a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica. Referindu-se la modul in care vor fi judecati preotii, conform canoanelor bisericesti, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a spus ca delatiunea este un pacat, iar acesta se rezolva, "benevol si exhaustiv, prin Taina Marturisirii". Efectul acesteia este, potrivit reprezentantului BOR, "recunoasterea, cainta, ispasirea si, in final, redobandirea libertatii launtrice". Cat priveste comisia care va analiza dosarele preotilor, Stoica a sustinut ca aceasta va reprezenta, in paralel cu Colegiul CNSAS, "un instrument auxiliar de ajutor" al Sinodului in luarea deciziilor. "Noi nu vrem sa luam atributiile CNSAS. El va da verdicte in continuare, dar nu va judeca. Preotii vor fi judecati doar de biserica, pentru ca exista foarte multe nuante. Exista preoti care au colaborat cu Securitatea pentru a salva o viata sau pentru a salva o biserica de la demolare si preoti care au colaborat si au primit bani pentru asta", a explicat Stoica, sugerand ca doar biserica, dupa propriile reguli, poate intelege nuantele.
In paralel cu decizia Sfantului Sinod privitoare la preotii colaboratori, Patriarhul BOR, Teoctist, a declarat ieri ca cea mai grea lovitura pe care a primit-o Biserica a fost daramarea lacasurilor sale de cult de catre comunisti. "Cea mai mare durere a mea este daramarea bisericilor si multimea de preoti, profesori, episcopi si credinciosi care au umplut inchisorile comuniste si ale Securitatii. Ne rugam pentru ei si-i pomenim in rugaciunile noastre!", a spus Teoctist.
Patriarhul, felicitat de Basescu
"Avem 20 de ani de cand pastoriti turma ortodoxa a romanilor din tara si de peste hotare. La 20 de ani de la intronizare, ca sef al statului roman nu va pot dori decat multa sanatate", i-a urat ieri Patriarhului Teoctist presedintele Traian Basescu. "Cu rugaciunea mea slaba, ma rog sa va dea Dumnezeu putere sa impliniti gandurile de patriotism ale Romaniei, ca prim pastrator al valorilor nationale prin Biserica Ortodoxa Romana", a spus Basescu, adaugand: "Va doresc, Prea Fericirea Voastra, ani multi, sa ne pastoriti pana cand vedem ridicata Catedrala Neamului. Dumnezeu sa va dea viata lunga". Traian Basescu s-a opus, cand era primar general al Capitalei, amplasarii Catedralei Neamului atat in Piata Unirii, cat si in Parcul Carol. Noua locatie aleasa este terenul din spatele Palatului Parlamentului. Maine, ZIUA va prezenta o pagina speciala despre cei 20 de ani de pastorire a tuturor romanilor ortodocsi, ce va contine si o exclusivitate privind intalnirea tainica dintre PF Parinte Patriarh Teoctist si Sfantul Pontif Ioan Paul al II-lea, din 5 ianuarie 1989. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.