Inspectoratul General al Politiei Romane a fost perchezitionat, ieri, la primele ore ale diminetii, de catre ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, insotiti de procurori. Actiunea a avut loc in cadrul unei operatiuni de anihilare a unei retele c
Inspectoratul General al Politiei Romane a fost perchezitionat, ieri, la primele ore ale diminetii, de catre ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, insotiti de procurori. Actiunea a avut loc in cadrul unei operatiuni de anihilare a unei retele care se ocupa cu traficarea cazierelor judiciare. Din retea faceau parte si doi subofiteri din cadrul Directiei de Caziere Judiciare a IGP. La scurt timp dupa retinerea membrilor grupului, seful Politiei Romane, chestorul Valentin Fatuloiu, a dispus cercetarea disciplinara a directorului Directiei Cazier Judicar, Statistica si Evidenta Operativa din IGPR, chestorul Dorin Mihaiasa, totodata sesizand Consiliul Superior de Disciplina pentru eliberarea din functie a acestuia.
In acest dosar sunt cercetate sapte persoane care au racolat cetateni romani care voiau sa plece la munca in Spania, dar si doi angajati ai Inspectoratului General al Politiei Romane. In urma filarii zonei Ambasadei Spaniei la Bucuresti, anchetatorii au dat de firul de legatura al retelei cu un subofiter de la Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa, care elibera, peste rand, contra cost, caziere judiciare. In urma audierilor unor persoane, procurorii bucuresteni au solicitat Tribunalului Bucuresti emiterea de autorizatii de perchezitii. Astfel, instanta a eliberat 12 mandate de perchezitii, pentru locatii si pentru computere, una dintre acestea fiind sediul IGP. La perchezitiile de la domiciliile membrilor retelei s-au gasit inscrisuri necesare obtinerii vizelor de munca, precum si formulare de cazier in alb. La sediul IGP anchetatorii au verificat calculatoarele celor doi subofiteri, ridicand si registrele de evidenta. Procurorii au inceput urmarirea penala fata de cei sapte intermediari, acuzati de trafic de influenta, precum si impotriva a doi angajati ai IGP, respectiv a unui agent de la Compartimentul Paza si Control Acces si a unui angajat contractual. Acuzatiile aduse politistilor Floarea Iordache si Nicolae Campeanu sunt de luare de mita si trafic de influenta. Constantin Dinca, Paul Mihail Tudor, Aurel Stefan, Ionel Ene, Jean Istodor Baldovin, Alexandru Crijanovschi, Laurentiu Crijanovschi si cei doi politisti au fost adusi sub escorta, de trupele speciale, la sediul DGA pentru a fi audiati. Pana la inchiderea editiei acestia nu fusesera prezentati judecatorilor pentru emiterea unor mandate de arestare.
Filati pas cu pas
In cursul lunii mai 2006 la nivelul DGA au parvenit informatii cu privire la faptul ca in zona Ambasadei Spaniei din Bucuresti se intermediaza procurarea de caziere judiciare necesare celor ce doresc sa obtina aprobarile legale pentru a munci in strainatate. In urma unei monitorizari care a durat sase luni, anchetatorii au stabilit ca membrii retelei obtineau in aproximativ doua ore cazierele judiciare (cu complicitatea unor lucratori din cadrul IGPR-Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa), fisele medicale si programarea peste rand necesara depunerii actelor, in schimbul unor sume cuprinse intre 200 si 300 de euro de persoana. Potrivit DGA, dupa ce persoana intra in contact cu intermediarul, acesta trimitea prin telefon datele de stare civila ale celui racolat, apoi, in aproximativ doua ore, obtinea cazierul judiciar fara a fi completata vreo cerere in acest sens. In unele cazuri beneficiarul nici nu se intalnea cu intermediarul, documentele in original (pasaport si carte de identitate), precum si suma de bani convenita prin telefon, fiind trimise prin firmele de curierat rapid, dupa care actele obtinute de la ambasada erau trimise la rand lor beneficiarilor aflati in strainatate. (Bogdan GALCa )
Fatuloiu il atentionase pe seful Directiei Cazier
Seful Politiei Romane, Valentin Fatuloiu, a declarat ca a cerut inca de anul trecut identificarea persoanelor care favorizeaza eliberarea de caziere judiciare, atentionandu-l pe directorul Directiei Cazier Judiciar, chestorul Dorin Mihaiasa, "sa-si evalueze personalul si sa-si faca curatenie in incinta".
Fatuloiu a declarat ca a cerut, inca de anul trecut, structurilor de protectie sa identifice daca exista persoane, din cadrul Directiei Caziere Judiciare, care favorizeaza eliberarea actelor in regim preferential. "Iata ca s-a confirmat. Ii imput directorului Directiei Cazier Judiciar faptul ca l-am atentionat de atunci cu privire la o evaluare a personalului, chiar daca nu erau probele concludente, pentru a-i indeparta din zonele de risc criminogen in domeniul coruptiei si a-si face curatenie in incinta" , a spus seful Politiei Romane, citat de Mediafax. Fatuloiu a adaugat ca ancheta este in faza perchezitiilor, dar primele date se transforma in probe si de aceea s-a inceput urmarirea penala a doi dintre functionarii care lucreaza la Directie. "Este vorba despre o femeie, care este personal civil, si un agent sef de politie. In baza datelor care vor rezulta la perchezitie si a datelor care vor rezulta din ancheta lor, avem toata sustinerea pentru a identifica orice legatura, pentru ca dorim sa facem curatenie in institutie", a mai spus Fatuloiu. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, si seful Politiei Romane au fost informati despre activitatile nelegale constatate la Directia de Caziere Judiciare, cei doi dand mana libera anchetatorilor DGA. (B.C.G.)
Filmul spagii la Politie
Cele doua grupuri erau organizate identic. Trei intermediari se ocupau cu racolarea clientilor, in jurul ambasadei, alti doi cu aranjarea si depunerea dosarelor.
Ofiterii DGA i-au filat pe intermediari, stabilind ca acestia primeau intre 200 si 300 de euro pentru fiecare dosar. Ionel Ene si Alexandru Crijanovschi sunt doi dintre intermediarii de la Ambasada Spaniei. Pe 9 octombrie au fost filmati de ofiterii DGA in timp ce se intalnesc cu doi tineri la Piata Victoriei. Ene si Crijanovschi discuta aproximativ 20 de minute cu cei doi. Tinerii primesc doua pasapoarte si cateva coli pe care Ene si Crijanovschi le copiasera. Cateva zile mai tarziu, acestia se intalnesc cu alte trei persoane. Dupa ce primesc o suma de bani, cei doi se duc la un birou de traduceri si legalizari, avand in mana coli si acte. Ene merge la ambasada Spaniei, unde se intalneste cu un angajat al unei firme de paza care deservea obiectivul. Schimba mai multe hartii cu acesta. In aceeasi zi, Ionel Ene si Alexandru Crijanovschi merg la sediul IGP, din bulevardul Stefan cel Mare. Ene suna de pe telefon si apoi intra in sediu. Se saluta amical cu un politist si intra in al treilea birou situat la parter. Dupa cinci minute iese din sediul IGP, striga la Crijanovschi sa-i aduca banii si intra din nou in sediul IGP. Iese dupa alte cinci minute, se duce la un oficiu postal, plateste o taxa, ia chitantele si se intoarce la IGP. Aici se intalneste cu un sobofiter de politie ii da acestuia discret chitantele si pleaca. Ene si Crijanovschi se duc la ambasada Spaniei unde se intalnesc cu mai multe persoane care-i asteptau. (Bogdan GALCa)
Politistul "Butelie" a intervenit la MAE
Anchetatorii merg in acest moment pe doua aspecte in cadrul anchetei. Ei vor sa afle daca cazierele care au fost eliberate sunt conforme cu realitatea, ori au fost "curatate" de politisti. Urmeaza sa se verifice si cate asemenea acte au fost eliberate fara ca titularii sa faca cereri si sa le semneze.
Pana in prezent au fost identificate doua grupari de intermediari, liderul uneia dintre ele fiind un fost politist al Sectiei 1, Constantin Dinca, poreclit "Butelie". Inca din 2004 acesta era aproape zilnic, intre orele 08.30 si 13.30, imbracat in uniforma, langa Ambasada Spaniei, acolo unde contacta persoanele interesate in obtinerea vizelor de munca in schimbul unor sume de bani. Agentul se ocupa de inscrierea preferentiala a solicitantilor pe liste contra a 200 de euro de persoana, pentru ca acestia sa intre peste rand. "Butelie" era in legatura cu un anume "Gabi", angajat al consulatului, care tria zilnic mai multe liste diferite si favoriza accesul in ambasada a celor desemnati de Dinca. "Butelie" intervenea pentru diversi cetateni romani la Directia Consulara a MAE, pentru avizarea in mod favorabil si a legalizarii documentelor necesare pentru munca in Spania. Dinca ii coordona si proteja pe membrii retelei. In cursul acestui an, in zona Ambasadei Spaniei, ofiterii care efectau filajul au descoperit doua grupari de intermediari. Una dintre acestea era coordonata de Dinca, celalalt grup fiind condus de Constantin L. Intre cele doua grupuri au aparut in nenumarate randuri altercatii, inclusiv fizice, in legatura cu racolarea clientilor. (Bogdan GALCa )
Mihaiasa ridica din umeri
Seful Directiei Cazier din cadrul IGP, Dorin Mihaiasa, a declarat ca nu stia de faptul ca subordonatii sai luau mita de la intermediarii care-si desfasurau activitatea in zona Ambasadei Spaniei din Bucuresti. "Nu stiam nimic, ii cunosteam de multa vreme pe cei doi angajati, dar de multe ori lumea e foarte cinstita pana la proba contrarie", a declarat Dorin Mihaiasa, citat de NewsIn, la intrarea in sediul Directiei Generale Anticoruptie. (B.C.G.)
Serviciu complet
Reteaua organizase pe acelasi model al cazierelor si "serviciul" de obtinere a analizelor medicale. In unele cazuri, beneficiarii dosarului necesar angajarii in Spania nici nu se aflau in Romania in momentul in care politistii le intocmeau actele necsare - cazierul, fisa medicala - pe care le primeau, ulterior, prin firmele de curierat rapid. Pentru toate aceste servicii, platite diferentiat, in functie de coplexitatea serviciilor oferite, clientii plateau intre 200 si 400 de euro. Progrmarea la interviu era gratis, ca bonus oferit din partea grupului. Anchetatorii au mai descoperit ca, la nevoie, unele acte erau falsificate de unul dintre intermediari. (B.C.G.)
Doi intermediari au intrat in sevraj
Audierile in cazul a doi dintre intermediarii retinuti ieri dimineata au fost intrerupte aseara, intrucat acestora li s-a facut rau. Cei doi, cunoscuti ca si consumatori de droguri, au intrat in sevraj, astfel ca a fost necesara interventia medicilor de la Serviciul de Ambulanta. De asemenea, si unul dintre politistii ridicati ieri de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie a suferit un soc foarte puternic dupa ce ofiterii DGA au fost acasa la acesta. (B.C.G.)
A stiut "Vulpea"?
Faptele celor doi politisti s-au derulat pe perioade lungi de timp. In aceste conditii este interesant de aflat ce au facut oamenii lui Virgil Ardelean, zis "Vulpea". Chiar daca acestea a declarat ca si-a dat demisia, el conduce in continuare Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Unitate care are ca scop si descoperirea politistilor manjiti. Anchetatorii ar trebui sa-si indrepte atentia si spre DGIPI pentru a vedea ce au facut oamenii "Vulpii". Au stiut ei despre ce se intampla la Directia Caziere? I-au protejat pe politisti? Pentru ca daca nu au stiut, sunt incompetenti iar in cealalta situatie complici. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.