Poluarea aerului cu benzen, produsa la combinatul petrochimic de la Pancevo, Serbia, nu va afecta Romania in perioada imediat urmatoare, cel putin acestea sunt deocamdata afirmatiile oficiale ale autoritatilor romane. Pe de alta parte insa, potrivit
Poluarea aerului cu benzen, produsa la combinatul petrochimic de la Pancevo, Serbia, nu va afecta Romania in perioada imediat urmatoare, cel putin acestea sunt deocamdata afirmatiile oficiale ale autoritatilor romane. Pe de alta parte insa, potrivit postului Realitatea TV, unii oficiali sfatuiesc populatia din vestul tarii sa stea in casa si sa incerce sa izoleze cat mai bine ferestrele. Timisorenii au intrat in panica, dupa ce au aflat ca ar putea fi afectati de emisiile puternice de benzen si sulf de la combinatul din tara vecina, situat la doar 140 km de orasul banatean, informeaza Rompres.
Sarbii baricadati in case
Orasul sarbesc Pancevo a fost afectat, in cursul noptii de marti spre miercuri, de o grava poluare cu benzen si sulf, in urma unui accident la un combinat petrochimic din localitate, informeaza Mediafax. Concentratia ridicata de agent poluator a derminat autoritatile din Pancevo, oras situat la 15 km nord-est de Belgrad, sa declanseze starea de alerta pentru circa trei ore. Locuitorii orasului, treziti de mirosul puternic de benzen, au fost sfatuiti sa nu isi paraseasca locuintele in timpul starii de alerta. Presedintele sarb Boris Tadici s-a deplasat la Pancevo in cursul noptii, unde s-a intalnit, in special, cu reprezentantii complexului petrochimic din oras, suspectat ca ar fi sursa poluarii. Pana acum nu s-au inregistrat depasiri ale indicatorilor de calitate a aerului pe teritoriul Romaniei. MMGA a dispus intensificarea monitorizarii calitatii aerului de-a lungul zonei de granita, pentru a putea observa orice modificare in parametrii existenti. Lucia Varga, secretar de stat in MMGA, a declarat, ieri, dupa sedinta de urgenta la care au participat reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in caz de poluare, ca Romania nu este vizata de poluare in perioada imediat urmatoare, dar, in cazul in care aceasta ar afecta teritoriul national, vor fi luate masuri specifice, fiind amintita posibilitatea ca populatia sa se izoleze cat mai bine in case.
Agentia de Mediu, neputincioasa
Directorul adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Timis, Doina Marin, a declarat ca, in momentul de fata, specialistii timiseni de mediu nu pot face dozari ale concentratiei benzenului in atmosfera, care este o substanta puternic cancerigena, deoarece nu dispun de instrumentele necesare. Potrivit unor surse neoficiale, marti seara, dupa producerea accidentului chimic din Pancevo, concentratia benzenului a fost mult peste limitele admise, de 125 micrograme pe metru cub de aer, fata de maximul admis de 5 micrograme pe metru cub.
Poluarea la secret
Reprezentantii Ministerului roman al Mediului au precizat ca autoritatile sarbe nu au anuntat, pana ieri dupa-amiaza, institutiile romanesti in legatura cu accidentul petrecut la combinatul petrochimic de la Pancevo. De aceea MMGA a solicitat oficial informatii despre eveniment si despre cantitatea de substante poluante ajunse in aer dupa eveniment.
De altfel, in urma cu aproximativ o luna, alta poluare produsa in Serbia a afectat Romania si, in special, Bulgaria, din cauza scurgerilor de petrol de la rafinaria de la Prahovo. Atunci, pata de petrol s-a intins pe fluviu pe aproximativ 100 km. Numai dupa ce Romania si Bulgaria au facut presiuni, autoritatile de la Belgrad au recunoscut sa sursa de poluare este rafinaria sarba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.