Autor al contractului de finantare a Pasajului Basarab incheiat cu Banca Europeana de Investitii in anul 2000 pe vreme cand era primar general, Traian Basescu pune astazi, la 6 ani de la semnarea acordului, piatra de temelie a constructiei. Punctu
Autor al contractului de finantare a Pasajului Basarab incheiat cu Banca Europeana de Investitii in anul 2000 pe vreme cand era primar general, Traian Basescu pune astazi, la 6 ani de la semnarea acordului, piatra de temelie a constructiei. Punctul de demarare a lucrarilor este situat la intersectia Caii Plevnei cu Sos. Orhideelor, pe terenul viran din fata hipermaket-ului Carrefour Orhideea.
Actualul primar general, Adriean Videanu a semnat, in luna iulie, contractul pentru executia proiectului "Pasaj denivelat suprateran Basarab", cu firma Astaldi SPA-FCC Construccion SA, cea care a castigat licitatia. In luna septembrie, el a semnat si ordinul de incepere a lucrarilor, firma constructoare realizand pana acum organizarea de santier, iar Primaria Capitalei reusind sa demoleze mai multe constructii ilegal amplasate in "calea" viitorului pasaj. Consortiul de firme italo-spaniol s-a angajat sa realizeze lucrarea cu 396 de milioane de lei, fara TVA, in 18 luni. Pasajul Basarab va rezolva problema de circulatie a municipiului Bucuresti, prin decongestionarea traficului, fiind asemanator cu podul de la Agigea, peste Canalul Dunare-Marea Neagra, iar partea care va trece peste Dambovita va fi asemanatoare cu podul de la Basarab - pod cu maner de cos. Podul este proiectat sa reziste cel putin 50 de ani.
Parking-ul "Gara de Nord" tot mai scump
O soarta mai putin fericita are parking-ul de la Gara de Nord - alt proiect pentru care fostul primar general Traian Basescu a obtinut finantare de la BEI, in anul 2000. Dupa sase ani de la semnarea contractului de imprumut extern, proiectul a pierdut finantarea, din cauza neinceperii lucrarilor, iar actualul primar incearca sa dreaga busuiocul, anuntand ca investitia se va realiza in parteneriat public-privat. In sedinta de astazi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti este inscris, pe ordinea de zi, un proiect privind actualizarea pretului investitiei, de la 25 de milioane de euro la 35,2 milioane de euro, precum si schimbarea modului de finantare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.