. Prin Ordinul MS din 14 august 2006, Spitalul de Stomatologie si-a schimbat denumirea in Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala ""Prof. Dr. Dan Theodorescu"". Prof. univ. dr. Alexandru Bucur, sef de clinica, spune ca acum cel mai importan
. Prin Ordinul MS din 14 august 2006, Spitalul de Stomatologie si-a schimbat denumirea in Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala ""Prof. Dr. Dan Theodorescu"". Prof. univ. dr. Alexandru Bucur, sef de clinica, spune ca acum cel mai important pas este dotarea spitalului la standarde europene.
In decembrie 2005, Jurnalul National pleda pentru necesitatea schimbarii denumirii spitalului. Acest lucru a devenit realitate abia in august 2006. ""Cred ca sustinerea sefilor clinicilor de chirurgie orala si maxilo-faciala din tara, precum si demersurile facute de prof. dr. John Lowry, secretarul general al Asociatiei Europene de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala, alaturi de intelegerea factorilor de raspundere din Ministerul Sanatatii Publice au redat specialitatii locul pe care-l merita - cel de spital monodisciplinar cu profil chirurgical. Nu exista in Europa un ""spital de stomatologie"", aceasta fiind o specialitate de ambulator si avand un cu totul alt profil fata de chirurgia orala si maxilo-faciala. De acum, sper ca bolnavii vor intelege ca nu sunt operati de medicul dentist, ci de specialistul de chirurgie orala si maxilo-faciala"", arata prof. univ. dr. Alexandru Bucur.

MUZEU MEDICAL. Patologia chirurgicala orala si maxilo-faciala este extrem de complexa si vizeaza in principal traumatologia, cancerele OMF, anomaliile dento-maxilare, despicaturile labio-maxilo-palatine, glandele salivare, dar si probleme dificile de reconstructie in teritoriul maxilo-facial. ""Rezolvarea optima a acestei patologii presupune si o dotare adecvata in baza tehnico-materiala a spitalului si ma refer in special la dotarea blocului operator. Din cinci sali de operatie, numai una intruneste standardele anului 2000. In celelalte exista dotari de «muzeu medical» si incep cu anul 1965. De la aceste probleme a plecat comitetul director interimar, la care s-au adaugat multe altele ce par marunte la prima vedere, dar care au inchis un cerc vicios, pe care cred ca am reusit sa-l rupem"", semnaleaza profesorul.
In perioada de interimat, comitetul director a constatat ca numarul de paturi inregistrat la Ministerul Sanatatii Publice (MSP) este de 105, la Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti - de 95, iar faptic in spital sunt 75 de paturi.
Pe de alta parte, se spune ca sectia de Anestezie Terapie Intensiva functiona cu 15 paturi. ""Total fals"", spune prof. Bucur. ""In realitate, sunt cinci paturi si niciodata in spital nu au existat 15 paturi pentru ATI. De altfel, nici spatiul si nici Ordinul MS 258/2006 nu ar permite un numar mai mare de paturi, chiar daca acestea ar fi suprapuse. De altfel, raportul AUDIT pe care comitetul director l-a solicitat, deoarece fostul director a parasit spitalul fara a preda «activul si pasivul», contrar dispozitiilor legale, a scos la iveala lucruri grave, incepand cu modul de achizitionare a unor materiale si mergand pana la departamente cu state de functii fictive.""

SPERANTA. Sunt doar cateva dintre problemele comitetului director interimar sesizate MSP si Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, inregistrate cu nr. 3552 din 30.08.2006, precum si o revenire cu nr. 4825 din 07.11.2006. Cu toate acestea, prof. univ. dr. Bucur spera ca ""schimbarea denumirii spitalului nu va fi aceeasi «Marie» cu alta palarie si ca MSP va lua masurile ce se impun in conditiile reformei in domeniul sanitar"". INFO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.