Vanzarile de calculatoare (PC-uri) din Romania au inregistrat o scadere pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind in perioada iulie-septembrie cu 20,2% mai mici fata de perioada similara a anului trecut, potrivit celui mai recent raport IDC.
Vanzarile de calculatoare (PC-uri) din Romania au inregistrat o scadere pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind in perioada iulie-septembrie cu 20,2% mai mici fata de perioada similara a anului trecut, potrivit celui mai recent raport IDC.
Rezultatele la noua luni vin sa confirme evolutia descendenta dupa ce la sfarsitul trimestrului doi piata calculatoarelor personale inregistrase o scadere de 20,6% fata primul trimestru, iar in lunile ianuarie-martie scaderea trimestriala a fost de 17%.
Pentru trimestrul trei Flamingo International detine primul loc ca numar de unitati vandute pe piata din Romania, cu o cota de 11,6% din piata de profil, fiind urmat de KTech (11%), Hewlett Packard (9,7%) si, pe locul 4, Complet Electroserv, producatorul de calculatoare al grupului Altex (9,7%).
In trimestrul doi din 2006,din punct de vedere al valorii, producatorii cu cea mai mare cota de piata au fost Dell cu 11,5%, Fujitsu Siemens cu 10,8% si Hewlett-Packard cu 10,8%, pe locurile urmatoare aflandu-se Flamingo Computers cu 9,8% si K-Tech cu 6,9%, conform datelor IDC.
"Aceasta crestere valorica a vanzarilor marilor producatori reflecta cresterea puterii de cumparare si a gradului de sofisticare a consumatorilor", a comentat Valentin Negoita.
"Lumea se orienteaza din ce in ce mai mult catre branduri, orientare explicata atat prin imaginea si credibilitatea marcilor de top care ofera anumite garantii suplimentare, cat si unui fenomen de mimetism, care se regaseste in comportamentul consumatorilor, o orientare oarecum similara catre produsele de top putand fi observata si pe piata telefoanelor mobile", a completat acesta.
Ca numar de unitati vandute in trimestrul doi, liderii pietei erau Flamingo Computers care ocupa primul loc cu o cota de 12%, iar pe locurile urmatoare se aflau Complet Electro Serv (companie ce face parte din grupul Altex si isi comercializeaza calculatoarele sub marca Davio) cu 11,0% si K-Tech cu 9,9%.
"Aplatizarea vanzarilor de PC-uri in ultima perioada a venit ca o surpriza pentru jucatorii din piata, asteptarile pentru acest an fiind initial mai optimiste", a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (APDETIC).
"Principala cauza pentru scaderea inregistrata de piata de tehnica de calcul din Romania o reprezinta lipsa de proiecte guvernamentale, lipsa investitiilor pentru innoirea dotarilor in administratia publica si in alte sectoare guvernamentale. Programul Euro200 este in acest moment singurul proiect notabil in acest domeniu," a adaugat presedintele APDETIC.
Conform IDC, sectorul guvernamental a generat trei la suta din vanzarile de calculatoare in trimestrul II, atat ca valoare cat si ca volum, in timp ce sectorul educational a avut o pondere de 4,1% din valoarea peitei si 4,5% din numarul de unitati vandute.
"Aceasta situatie este surprinzatoare in conditiile in care dotarile tehnologice ale administratiei publice si ale altor sectoare de stat sunt depasite. Faptul este cu atat mai regretabil daca tinem cont ca resurse bugetare exista, dar ele sunt blocate de incapacitatea de a genera proiecte de investitii absolut necesare pentru cresterea eficientei sectorului public si reducerea decalajului digital fata de tarile Uniunii Europene," sustine Negoita.
Utilizatorii casnici si intreprinderile mici si mijlocii erau la nivelul trimestrului doi segmentul cel mai mare de piata, reprezentand aproape 90% din vanzari din punctul de vedere al unitatilor si peste 80% din valoarea pietei, dar nici acesta nu trece prin cea mai buna perioada.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin