Biroul Politic al Partidului Popular European (PPE), in documentul adoptat la finalul sedintei din 9-10 noiembrie, in care PD a fost primit ca membru asociat, insista asupra adoptarii proiectului de Statut al minoritatilor, intr-o forma acceptata de
Biroul Politic al Partidului Popular European (PPE), in documentul adoptat la finalul sedintei din 9-10 noiembrie, in care PD a fost primit ca membru asociat, insista asupra adoptarii proiectului de Statut al minoritatilor, intr-o forma acceptata de acestea. In acelasi document, popularii sustin ca "formatiunile surori" din Romania - UDMR, PNTCD, PD - s-au angajat sa colaboreze in perspectiva alegerilor din mai 2007 pentru Parlamentul European. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, participant la reuniunea PPE, a evidentiat greutatea indemnurilor facute de PPE democratilor. (A.H.)
In rezolutia PPE care atesta primirea PD ca membru asociat in familia popular europeana, democratilor li s-a solicitat sa sprijine proiectul Statutului minoritatilor. Ne puteti explica ce presupune aceasta solicitare?
Indiferent de situatia minoritatilor nationale din Romania, PPE militeaza pentru egalitatea de drepturi colective si individuale a comunitatilor sau a minoritatilor nationale. Astfel, atunci cand PPE a aflat de proiectul privind Statutul minoritatilor nationale din Romania, l-a sustinut. Raportorul pentru Romania a facut chiar trimitere la aceasta lege atat in raportul sau din luna mai, cat si in cel din luna septembrie. De altfel, raportorul a sustinut proiectul si a cerut Guvernului Romaniei sa sustina aceasta lege. Acum, cand PD a devenit membru, s-a discutat aceasta problema si i s-a solicitat PD sa sustina acest proiect de lege.
UDMR si PD au avut neintelegeri serioase cu privire la legea Statutului. Ati negociat cu democratii in acest sens, ati gasit o solutie comuna?
Sigur ca am negociat cu democratii. Nu pot sa spun ca am gasit deja o solutie comuna, dar ne apropiem. Dar oricum, pozitia PD s-a modificat si a devenit mai elastica. Sper ca pana la urma sa accepte proiectul de lege.
Popularii europeni au recomandat si ca partidele asociate la PPE din Romania sa colaboreaze pe plan politic. Ati discutat cu reprezentantii PNTCD si PD despre o eventuala colaborare la alegerile pentru PE?
Nu. Deocamdata trebuie sa vedem proiectul de lege privitor la alegerile pentru PE. Trebuie sa ajungem la o varianta comuna pe care s-o sustinem in Parlament. Pe urma vom discuta politica pentru alegeri. UDMR va merge pe liste separate, nu va merge pe liste comune. Cred ca daca am merge pe liste comune ne-am face rau reciproc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.