ZIUA continua demascarea retelei pe baza careia Ioan Niculae si-a construit unul dintre cele mai mari imperii financiare ilicite din Romania. Activitatea fostului ofiter de Securitate reprezinta insasi definitia crimei organizate. Niculae si-a asigurat imunitatea in fata legii mituind si rasplatind politicieni, ofiteri cu functii din Politie si SRI, inspectori fiscali, parteneri de afaceri mai mult sau mai putin importanti si inalti functionari publici. Magnatul si-a organizat adevarate divizii de lupta cu legea, pentru a-si asigura protectia si a-si rotunji cifra de afaceri. Din retea fac parte nume sonore, printre care, la loc de cinste, se afla cele ale lui Traian Basescu, Theodor Stolojan, Virgil Magureanu, Emil Cico Dumitrescu sau Adriean Videanu. Imperiul a fost protejat timp de zece ani si de ofiteri de rang inalt din SRI, procurori, inspectori ai Garzii Financiare ori afaceristi, care au ajuns in cele din urma sa se toarne unii pe altii pentru a scapa basma-curata. In ciuda faptului ca imperiul ilicit al lui Niculae a fost zguduit in ultima vreme de cateva cutremure, pe acesta nu l-a luat inca nimeni la intrebari.
Magnatul SC INTERAGRO SA s-a dovedit in timp a fi un afacerist cu dare de mana. A rasplatit cu varf si indesat orice serviciu care i-a fost facut, insa fiecarui "colaborator" i-a varat si cate un belciug in nas. Asa s-a ajuns ca de interesele lui Ioan Niculae sa fie atasati politicieni, functionari publici, afaceristi de tot soiul, dar si ofiteri - cu totii constituiti in adevarate divizii de lupta cu legea aflate in subordinea magnatului. Fie ca a fost vorba despre tranzactii fictive, de controale masluite, licitatii trucate ori preluari de firme subevaluate, diviziile magnatului au penetrat sistemul prin intermediul membrilor recrutati. Conform evenimentelor care s-au succedat in ultimii zece ani, ZIUA a identificat o serie de personaje-cheie.
Divizia suprema
Cea mai importanta dintre divizii este cea politica, strans legata de actualul presedinte Traian Basescu si fostul aghiotant al acestuia, Theodor Stolojan. Cu liderul din umbra al Partidului Democrat, Ioan Niculae se cunoaste de mult timp, inca dinainte de imprumuturile pe care amandoi le-au luat preferential de la Banca Agricola, pe vremea cand presedinte era Liviu Istrate. Pe de alta parte, ASIROM-ul lui Niculae este sponsor oficial al presedintelui Romaniei, prin politele de asigurare de viata acordate gratuit acestuia.
Ioan Talpes este un alt personaj extrem de important din acest angrenaj, fiind implicat direct in afacerile penale savarsite la Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti. El este cel care a determinat blocarea dosarului penal 239/P/2002, influentand martorii si partea vatamata sa-si retraga plangerile formulate impotriva lui Ioan Niculae.
In ceea ce-l priveste pe demisul liberal, Theodor Stolojan, acesta este strans legat de magnatul imperiului termitelor prin afacerile pe care sotia lui le-a derulat in firma SC DRAGON MEDICAL COMPLEX SA, controlata de Niculae (prin "Tutunul Romanesc") in proportie de 78,49%. Alaturi de ea il gasim, la loc de frunte, si pe peremistul Dumitru Dragomir, zis Mitica de la Liga.
Din aceasta divizie nu poate lipsi nici Tiberiu-Ovidiu Musetescu, fost presedinte al Autoritatii pentru Privatizatizarea si Administrarea Patrimoniului de Stat (APAPS) in timpul guvernarii Nastase. Acesta i-a pus pe tava lui Niculae "Tutunul Romanesc", prejudiciind banul public cu zeci de milioane de dolari.
Tot in spectrul politic intalnim o alta stransa legatura intre Ioan Niculae si Traian Basescu, prin liantul Adriean Videanu de la Primaria Capitalei. Colaborarea dintre magnat si edil dateaza de pe vremea cand Videanu comercializa marmura pentru metroul lui Basescu, iar Niculae tinea scorul din functia de cenzor. Iata si o alta marturie de necontestat a asocierii dintre Ioan Niculae si edilul-sef al Bucurestiului, Adriean Videanu. Antreprenorul general, care distruge Catedrala Sf. Iosif din Capitala - prin constructia unui building in imediata vecinatate -, este asociat cu primarul PD intr-o casa de brokeraj. Care casa de brokeraj isi desfasoara activitatea chiar in sediul Societatii de asigurari ASIROM SA controlata de Ioan Nicolae.
Si Doru Ioan Taracila este unul dintre cei angrenati in retea. Afacerile acestui personaj politic se impletesc de minune cu traiectoria financiara a imperiului termitelor ridicat de Niculae.
De la Buturugeni in America de Sud Securist cu "Stefan Gheorghiu"
A devenit ofiter in armata lui Ceausescu in 1976. Din 1980 a lucrat intr-o intreprindere de comert exterior.
Nascut in localitatea Buturugeni, judetul Giurgiu, din parintii Radu si Maria, Ioan Niculae si-a inceput cariera ca ofiter de Securitate, in anul 1976. Din declaratiile lui reiese ca ar fi lucrat in aceasta structura de opresiune a dictaturii comuniste pana in anul 1980, cand a fost angajat intr-o intreprindere de comert exterior. Este putin probabil ca magnatul sa fi dezbracat haina Securitatii prin demisie, stiut fiind faptul ca in astfel de intreprinderi erau admisi numai cei cu epoleti pe umeri. De aceea suntem convinsi ca a lucrat mai degraba ca ofiter sub acoperire, in functia de agent comercial pe relatia America de Sud. Inainte de asta, insa, a absolvit cursurile Academiei "Stefan Gheorghiu" si a deprins tainele limbii engleze. Dupa revolutie a intrat in afaceri, folosindu-se din plin de relatiile pe care si le facuse inainte vreme. Cea mai importanta reusita a constat intr-un imprumut de 31,7 milioane USD pe care a reusit sa-l obtina de la defuncta BANCOREX. Cu acesti bani, dar si cu un al doilea imprumut obtinut de la Banca Agricola s-a lansat in afaceri in diverse domenii cum sunt: asigurari, petrol, productia de tutun, lapte si alcool, agricultura, ingrasaminte chimice si afaceri imobiliare.
Magureanu, cap de lista
Divizia a treia, a Securitatii
Ca fost ofiter de Securitate si apoi angajat al unei intreprinderi de comert exterior, pana in anul 1990, din care faceau parte doar persoane fidele sistemului comunist, Ioan Niculae a identificat necesitatea constituirii unei a treia divizii, cea de Securitate.
Aceasta organizatie a fost extrem de bine camuflata, pana cand unii dintre exponenti s-au lacomit la felia de cascaval. Incercand sa faca afaceri pe cont propriu, pentru a-si rotunji si mai mult veniturile, au sfarsit prin a fi prinsi furand pe cont propriu. Din acel moment au inceput sa se toarne unii pe altii. In urma acestui cutremur in retea au iesit la iveala alte nume cu rezonanta din Romania. Este vorba despre Magureanu, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, sereistul sef de Prahova in perioada 1996 - 2001, Corneliu Paltanea, si adjunctul acestuia, colonelul Daniel Bucur, generalul SRI Ovidiu Soare, Marian Fatu, sef al Garzii Financiare Prahova, coloneii SRI Constantin Marin si Gheorghe Dumitrache, precum si finul acestuia din urma, procurorul Gheorghe Muscalu, impreuna cu Constantin Placinta si Doru Trifoi. Tot in aceasta divizie ii gasim angrenati pe amiralul Emil Dumitrescu, zis Cico, un prieten de taina al boss-ului SC INTERAGRO SA si pe Radu Tinu, un angajat loial al ASIROM, care si-a mutat biroul din sediul fostei Securitati direct in cel al imperiului lui Ioan Niculae.
Ioan Niculae a ras totul
Firme controlate sau falimentate
Fostul securist estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de un miliard de dolari.
- SC INTERAGRO SA
- Asigurarea Romaneasca-ASIROM SA
- Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti
- Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA
- Combinatul de ingrasaminte chimice SOFERT SA Bacau
- Combinatul de ingrasaminte chimice AZOCHIM SA Savinesti
- Combinatul de ingrasaminte chimice TURNU SA Turnu Magurele
- Fabrica de ulei Rosiorii de Vede
- SC VIROMET SA Victoria, Brasov
- SC CEREALCOM SA Ialomita
- SUINPROD SA Zimnicea
- ALCOZIM SA Zimnicea
Pentru acest an, Ioan Niculae preconizeaza o cifra de afaceri de peste un miliard de euro. Se gandeste sa renunte la o parte din cele 50.000 ha pe care le are in administrare, nemultumit ca din agricultura nu castiga destul. Dupa ultimele declaratii, piata imobiliara ii face cu ochiul, magnatul intentionand sa se axeze in principal pe aceasta activitate.
Prins cu minciuna KRONOS
Ioan Niculae a negat vehement ca ar avea vreun amestec in firma KRONOS, una dintre actualele actionare ale fostei Societati Nationale "Tutunul Romanesc" SA. Dupa cum se poate vedea in facsimil, magnatul a mintit din nou. Gheorghe Albu este administrator atat al Rafinariei ASTRA ROMANa cat si al firmei KRONOS, componenta a off-shore-ului SUNOIL, patronat de Liviu Nita, un vechi prieten al lui Niculae.
Nederanjat de anchetatori
In mod cu totul inexplicabil, cu toate ca unele capete din imperiul termitelor au cazut datorita lacomiei, fiind cercetate in stare de arest preventiv, Ioan Niculae n-a fost deranjat pana acum cu vreo intrebare incomoda de catre organele de urmarire penala. Rand pe rand, ZIUA va readuce in atentia opiniei publice faptele de care acesta se face vinovat, impreuna cu toti ceilalti, in speranta ca autoritatile vor sfarsi prin a-si face treaba pentru care sunt platite din bani publici.
Divizia secunda
A doua divizie aflata in slujba lui Ioan Niculae este formata din functionari ai statului din esalonul II. Acestia au contribuit din plin la dezvoltarea imperiului, iar acum se zbat pentru consolidarea lui. Aici ii intalnim pe Gheorghe Ionescu (cel cu dubioasa privatizare a Asigurarii Romanesti - ASIROM), Stefan Boboc (fost presedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare), care a ajuns ulterior director general la ASIROM pentru o vreme si Mihai Berinde (presedintele Consiliului Concurentei). Cu totii platiti de stat, dar avand interese majore in imperiul financiar al lui Niculae.
Divizia a IV-a
A patra unitate de lupta contra legii a magnatului este compusa din afaceristi de talii diferite, dar care cu totii au pus umarul pentru cladirea imperiului termitelor lui Niculae. Din fotoliile unor firme concurente sau din cele de functionari ai unor banci, ei au inchis ochii la matrapazlacurile magnatului, favorizand ascensiunea financiara a acestuia. Primul pe lista este Liviu Istrate, despre care am mai amintit. Liviu Vaclea este un alt om de afaceri implicat atat in escrocheriile financiare cu "Tutunul Romanesc". Marcel Cadar, Gheorghe Albu si Ioan Miclici sunt alte trei personaje aflate in simbria lui Ioan Niculae, care au contribuit substantial la crearea imperiului in discutie. Alti compenenti ai Diviziei quatro sunt: Elena Botezatu, fost director general la ASTRA ROMANĂ SA Ploiesti, in prezent disparuta, Lucian Iordanescu, Vasile si Dumitru Crestin, Andrei Panaitescu, Gheorghe Solomon si Gheorghe Medintu.