Integrala poetica Emil Brumaru, ilustrata de Devis Grebu si Mihaela Schiopu la ICR
"Intreaga opera de pana acum a lui Emil Brumaru - mult mai intinsa decat ne-am astepta de la lenesul care se lauda poetul ca ar fi! -, comentata in sute d
Integrala poetica Emil Brumaru, ilustrata de Devis Grebu si Mihaela Schiopu la ICR
"Intreaga opera de pana acum a lui Emil Brumaru - mult mai intinsa decat ne-am astepta de la lenesul care se lauda poetul ca ar fi! -, comentata in sute de articole si in cartile despre poezia contemporana ale celor mai importanti critici de azi dar, caz foarte interesant, si in cele ale unor autori tineri sau foarte tineri, a impus, fara urma de indoiala, un autor de o originalitate spectaculoasa, creator al unui univers poetico-fictional recognoscibil chiar si doar la lectura catorva poezii, daca nu cumva si numai a catorva versuri.
Despre Brumaru s-a scris foarte mult si adesea exact, spunandu-se nu putine lucruri importante, dar - vai! - nu si esentialul". (Liviu Antonesei). Emil Brumaru (n. 1939), important poet roman contemporan. Absolvent al Facultatii de Medicina din Iasi (1975), a renuntat la profesie pentru a se dedica scrisului. Poemele sale au fost incluse in antologii publicate in Germania, Franta si Marea Britanie. Este laureat al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" (2001), pentru Opera Omnia.
Luni (20 noiembrie), la orele 13.00, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti va avea loc lansarea e-volumelor 2 si 3 ale integralei poetice Emil Brumaru, ilustrate de Devis Grebu si Mihaela Schiopu, publicate la Editura Liternet. De asemenea, va fi vernisata expozitia "Ilustratii la poezia lui Emil Brumaru", semnata Devis Grebu si Mihaela Schiopu. Vor vorbi Horia-Roman Patapievici, Emil Brumaru, Liviu Antonesei si Razvan Penescu. Lansarea si vernisajul vor fi urmate de un recital Maria Raducanu.
Mihaela Schiopu, plasticiana si arhitecta, "este un artist care imagineaza lumea intr-un torent de forme si culori sau in bine gandite si echilibrate puneri in pagina ale unor texte si desene. Deseori, (...) experimenteaza noi procedee de lucru, combina esente, desface si reface, plasmuind, cu neastampar si pasiune, universuri emblematice in dramatismul sau in lirismul lor. Mihaela Schiopu are vocatia sinceritatii, are starea de lucru in permanenta cu sine si, mai presus de asta, nu seamana cu nimeni". (Iolanda Malamen). Devis Grebu (n. 1933), unul dintre cei mai reputati graficieni contemporani, a colaborat la publicatii insemnate la nivel mondial ("New York Times", "Washington Post", "Newsweek", "International Herald Tribune", "L'Express", "Le Monde", "Le Point", "Le Figaro", "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "Le Monde diplomatique"). A ilustrat peste 40 de carti aparute la edituri renumite (Gallimard, Seuil, Hachette, Random House, Viking-Penguin). Cariera sa didactica include cursuri la Universitatea Columbia, Parson's School of Design, precum si la alte universitati. A revenit in Romania in 2001, dupa 37 de ani petrecuti in Israel, Franta si SUA. Expozitia Grebu - Schiopu poate fi vizitata pana pe 27 noiembrie.
Serile de poezie si muzica ale Muzeului National al Literaturii Romane il au, de asemenea, ca invitat pe Emil Brumaru. El va prezenta sambata (18 noiembrie) in Cafeneaua "La Muzeu" (orele 18.00), recitalul intitulat "Fluturii din pandispan". Si de aceasta data tot Maria Raducanu (dar si "friends") va fi responsabila pentru partea muzicala a recitalului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.