Procurorii DNA au blocat conturi in valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro ale familiei Nastase, informatia aparand in rechizitoriul intocmit de DNA in dosarul Zambaccian. Conturile bancare ale familiei Nastase au fost blocate in urma cu patr
Procurorii DNA au blocat conturi in valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro ale familiei Nastase, informatia aparand in rechizitoriul intocmit de DNA in dosarul Zambaccian. Conturile bancare ale familiei Nastase au fost blocate in urma cu patru luni, iar anchetatorii au cerut bancilor sa blocheze conturile in care sotii Nastase depozitasera bani in moneda nationala.
Procurorii au dispus aceasta masura asiguratorie asupra conturilor de la doua banci, fiind vizata suma de 806.056 de lei (22.000 de euro), reprezentand contravaloarea unor bunuri provenite din China si a lucrarilor de tamplarie cu geam termopan executate la imobilul din localitatea Cornu. Masura a fost luata in 21 iunie. Un alt sechestru a fost dispus in 5 septembrie si a vizat contul familiei deschis la BCR si in care se afla suma de 1.118.650 dolari. Potrivit rechizitoriului, banii reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii si a renovarilor la imobilul din strada Christian Tell. "In temeiul articolului 19 din Legea 78/2000, instanta urmeaza sa dispuna confiscarea de la Adrian Nastase a sumei de 1,370 milioane de euro", se arata in actul de acuzare al DNA.
Paun scos de sub urmarire penala
Procurorii l-au scos de sub urmarire penala pe Ioan Paun - consul general si fost sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong - dupa ce a pus la dispozitia anchetatorilor mai multe informatii nefavorabile lui Adrian Nastase. Un martor in dosarul Zambaccian le-a declarat procurorilor ca aparatorul sotilor Nastase, avocatul Aurel Ciobanu, acuzat si el, i-a propus fostului consul roman in China, Ioan Paun, sa-l scoata din tara "pentru cativa ani". Martorul le-a declarat procurorilor ca avocatul Aurel Ciobanu i-ar fi propus lui Paun, sa-l scoata din tara pentru cativa ani. Martorul spune cum din momentul in care Ciobanu i-a propus lui Paun sa fuga din tara, acestuia i-a fost teama pentru viata lui. Paun este cel care le-a spus procurorilor de bunurile aduse din China de Nastase.
Fostul consul a acceptat sa mearga in China pentru a le aduce procurorilor dovezi referitoare la transporturile speciale ale sotilor Nastase. Documente, acte in alb folosite la vremea respectiva, plicuri primite de la Dana Nastase care urmau sa insoteasca containerele, liste cu bunurile depozitate in sediul ambasadei Romaniei la Beijing. Procurorii spun ca Nastase a incercat sa-l determine pe Ioan Paun sa nu coopereze cu procurorii DNA. Potrivit NewsIn, in schimbul acestui autodenunt, Ioan Paun a fost scos din cauza, figurand numai ca martor in dosarul Zambaccian. "In urma perchezitiei din Zambaccian, din 20 iunie, au fost recunoscute de Ioan Paun mai multe obiecte, respectiv corpuri de iluminat, piese de mobilier, covoare, case de bani, obiecte decorative, ca provenind din China. Cu ocazia efectuarii acestei activitati, Ioan Paun a predat un suport magnetic continand inregistrarea emisiunii de televiziune realizate cu prilejul vizitei mai multor jurnalisti in imobilul din Zambaccian, precum si un numar de 13 fotografii ce redau bunuri recunoscute de Paun", se arata in rechizitoriu.
Lista de cumparaturi
Ioan Paun a mai declarat ca in perioada 2002 - 2004, cea mai mare parte din bunurile achizitionate de fostul premier din China au fost aduse in Romania pe cale maritima, in 12 containere, prin intermediul Vertocon SA si a altei firme, iar cealalta parte cu ajutorul avioanelor oficiale, cu prilejul celor trei vizite oficiale a lui Adrian Nastase in China. Potrivit NewsIn. Sotii Nastase au apelat si la functionari ai Ministerului Afacerilor Externe, care au facilitat corespondenta in interes personal purtata de Dana Nastase cu Ioan Paun, prin curierul diplomatic. Dana Nastase ii trimitea lui Paun o serie de scrisori care contineau o lista de cumparaturi. In alta ordine de iei, Adrian Nastase a fost audiat, ieri, de procurorii anticoruptie in dosarul in care este invinuit in legatura cu numirea lui Ion Melinescu ca sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul sotiei sale. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.