Presedintele George W. Bush sondeaza apele in care se scalda Kremlinul referitor la Iran inaintea inceperii turneului sau asiatic. Airforce One, aeronava prezidentiala americana, a facut ieri o escala-surpriza in Rusia, pe aeroportul Vnukovo,

Presedintele George W. Bush sondeaza apele in care se scalda Kremlinul referitor
la Iran inaintea inceperii
turneului sau asiatic.

Airforce One, aeronava prezidentiala americana, a facut ieri o escala-surpriza in Rusia, pe aeroportul Vnukovo, in apropierea Moscovei, intr-un gest perceput de analisti ca fiind total atipic pentru relatiile dintre Casa Alba si Kremlin. Aici s-a intretinut vreme de 45 de minute cu omologul sau rus, Vladimir Putin. In spatele vizitei se ascund concesii, comenteaza analistii. Concesii atat de partea americana, cat si de partea rusa. Principala tema de discutie dintre cei doi sefi de stat a fost dosarul accesului Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Scurta intalnire ""inseamna ca o anumita intelegere va fi incheiata intre cei doi lideri"", a declarat expertul Viktor Kremeniuc pentru postul de televiziune Russia Azi, preluat de Associated Press. In timpul pranzului servit de cei doi in salonul oficial al aeroportului moscovit, comentatorii au subliniat ca discutiile cu privire la accesul Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului sunt o modalitate a SUA de a face presiuni asupra Rusiei de a-si schimba politica extrem de concilianta fata de programul nuclear iranian. Iar starea de spirit dintre cele doua mari puteri este sintetizata de analista rusa Maia Lipman de la Carnegie Moscow Center: ""Cuvantul «prietenie» cu greu poate descrie relatia dintre Rusia si Statele Unite. Competitia a inceput sa excluda parteneriatul"".

MONEDA DE SCHIMB. Intrarea Rusiei in clubul celor 149 de state membre ale OMC este conditionata in acest moment de acordul celui mai important dintre membrii organizatiei, Statele Unite. Desi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a tinut sa prezinte intampinarea lui Bush de catre Putin drept o ""curtoazie"" a presedintelui rus, cei doi au purtat in fapt discutii despre situatia nucleara a Iranului si a Coreii de Nord, iar aceasta agenda neoficiala de negocieri de la aeroport reprezinta, in fapt, tributul pe care Rusia trebuie sa-l plateasca faptului ca SUA au fost de acord sa semneze la summit-ul Asia - Pacific de la Hanoi, la 19 noiembrie, acordul bilateral cu Rusia care permite Kremlinului sa-si adjudece titlul de tara membra a OMC. Iar discutiile purtate in salonul oficial de la Vnukovo apar in aceasta lumina ca o presiune a administratiei americane de a obtine de la rusi o conduita care sa sustina rezolutia consiliului de Securitate ONU in vederea impunerii unor sanctiuni dure la adresa programului nuclear iranian.

MIZA ASIATICA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.