Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a recomandat, ieri populatiei sa manifeste prudenta la contractarea de credite in monede "exotice", precum yenul sau francul elvetian, aratand ca aceste imprumuturi nu ofera decat un av
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a recomandat, ieri populatiei sa manifeste prudenta la contractarea de credite in monede "exotice", precum yenul sau francul elvetian, aratand ca aceste imprumuturi nu ofera decat un avantaj de cost iluzoriu. El afirma ca ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari. Popa a invitat la prudenta in special la imprumuturile ipotecare, care au un calendar de returnare de 12-14 ani, interval in care cele doua monede ar putea evolua destul de volatil.
Oficialul a atras atentia ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, de exemplu, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna. "Recomand prudenta in ceea ce priveste aceste valute, asa-zis exotice. Foarte putine firme au active in yeni si sunt neprotejate in fata riscului valutar", a spus Popa.
BNR cere prudenta
Viceguvernatorul BNR a avansat aceste comentarii considerand ca este de datoria bancii centrale sa invite populatia si firmele la o atitudine prudenta. De altfel, Popa a indemnat populatia la prudenta in general in privinta gestionarii indatorarii, desi a admis ca, deocamdata, masurile restrictive ale bancii centrale au controlat excesele. El a mai declarat ca, deocamdata, banca centrala nu-si pune problema unei relaxari a restrictiilor de politica monetara, in pofida vestilor bune despre inflatie. "Ar fi un reflex euforic, insa ritmul de crestere al creditarii este in continuare mare", a comentat Popa. "Ramane de vazut acest aspect si vom lua decizii cand vom avea o imagine mai clara asupra inflatiei viitoare". Popa a refuzat sa avanseze vreun calendar al relaxarii a ceea ce banca centrala numeste, generic, "politica monetara neortodoxa", construita, in esenta, pe masuri restrictive care blocheaza o mare parte din banii bancilor sub forma rezervelor minime obligatorii si pe limitarea imprumuturilor populatiei prin indicarea unei ponderi maxime a rambursarilor lunare in raport cu veniturile. Reamintim, mai multe banci romanesti au lansat in acest an credite denominate in alte monede decat cele uzuale in cazul creditelor in valuta, respectiv euro sau dolari. Creditele in franci elvetieni sau yeni au fost lansate la dobanzi nominale cu cateva puncte procentuale mai reduse decat cele in euro sau dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.