Cea de-a 16-a editie a Festivalului filmului rasaritean de la Cottbus are ca invitate de onoare cele doua tari estice care la 1 ianuarie 2007 vor deveni membre ale Uniunii Europene: Romania si Bulgaria. Organizatorii doresc sa atraga astfel atentia a
Cea de-a 16-a editie a Festivalului filmului rasaritean de la Cottbus are ca invitate de onoare cele doua tari estice care la 1 ianuarie 2007 vor deveni membre ale Uniunii Europene: Romania si Bulgaria. Organizatorii doresc sa atraga astfel atentia asupra productiei cinematografice noi din cele doua tari. Filmele din Bulgaria vor fi prezentate sub titlul generic "Noi si ceilalti", iar pentru cele din Romania organizatorii au ales titlul "Celalalt tineret al Europei".
In conformitate cu titlul generic citat, organizatorii au selectat si filmele care vor participa la Festivalul de la Cottbus, oprindu-se asupra unor productii in care - din perspective diferite - sunt abordate subiecte privind situatia generala a tineretului din Romania. Este vorba despre filmul lui Lucian Pintilie "Terminus Paradis" (1998), "Marfa si banii" (2001) realizat de Cristi Puiu, "Italiencele" (2001) in regia lui Napoleon Helmis, "Eminescu vs Eminem" (2006) al lui Florin Piersic jr. si "Legaturi bolnavicioase" (2006) al lui Tudor Giurgiu. Filmul politic documentar, cu usoare accente apologetice, al lui Stere Gulea "Piata Universitatii" (1991) va introduce publicul in atmosfera romantismului postrevolutionar de la inceputul deceniului trecut si va oferi explicatii sumare pentru evolutia generala a situatiei politice si sociale din Romania postcomunista. In cadrul concursului pentru marele premiu al festivalului vor rula creatia lui Radu Muntean "Hartia va fi albastra" (2006) si filmul lui Corneliu Porumboiu "A fost sau nu a fost?" (2006). In afara de aceste pelicule, la Cottbus vor mai rula si cateva filme romanesti de scurt metraj, intre care "Marilena de la P7" (2006) si "Mihai si Cristina" (2001) realizate de Cristian Nemescu, "Love close-up" (2005) de Sebastian Voinea, "Buna Cristina, pa, Cristina!" (2005) de Iulia Rugina, "Principiul dragostei comunicante" (2006) de Jean-Lorin Sterian, "Ploaia" (1994) de Sinisa Dragin si "Tragica poveste de dragoste a celor doi" (1996) de Radu Muntean.
In ceea ce ce priveste realizarile unor cineasti romani din ultimii ani, critica internationala a vorbit despre un adevarat miracol cinematografic, reliefand in acelasi timp si greutatile financiare intampinate de catre realizatori. Probleme financiare similare au intamplinat insa si creatorii din celelalte 22 de tari rasaritene invitate anul acesta la Cottbus. Din creatia cinematografica recenta organizatorii festivalului au ales peste 100 de filme din state ca Polonia, Cehia, Ungaria, Kirghiztan, Rusia, Serbia sau Muntenegru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.