In pofida faptului ca recunoasterea oficiala a independentei fata de Republica Moldova intarzie sa apara, regiunea separatista transnistreana nu ezita sa isi faca reclama. Liderii de la Tiraspol au inaugurat, saptamana trecuta, la Moscova, un centru cultural-informational, destinat sa informeze "complet" cetatenii rusi "despre viata transnistrenilor". Evenimentul, anuntat de "ministrul" Informatiei si Comunicatiilor transnitrean, Vladimir Beliaev, ar urma sa fie secondat de inaugurarea, in Capitala rusa, a unei reprezentante "oficiale" a republicii separatiste. "Din punct de vedere organizatoric, reprezentanta este deja creata, ramane de rezolvat problema numirii unui reprezentant imputernicit al republicii la Moscova", a indicat Beliaev, citat de Rompres.
Potrivit Mediafax, misiunea diplomatica in cauza s-ar reduce la un apartament achizitionat de Tiraspol in urma cu cativa ani, care gazduieste, de regula, "demnitarii" regimului separatist, atunci cand se deplaseaza in Capitala rusa.
Reactia Chisinaului nu s-a lasat asteptata, Parlamentul Republicii Moldova solicitand Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa ia atitudine fata de aceasta ultima initiativa a Tiraspolului. Transnistria a organizat la 17 septembrie, anul acesta, un referendum asupra independentei, in cadrul caruia peste 90% dintre participanti s-au pronuntat in favoarea desprinderii de Republica Moldova si alipirii ulterioare la Rusia. Desi comunitatea internationala nu a recunoscut referendumul transnistrean, calificandu-l drept ilegal, Duma de Stat a cerut sa se tina cont de rezultatele consultarii populare in procesul de solutionare a conflictului din stanga Nistrului, aminteste Rompres. (A.M.L.)