Aproximativ 99 la suta dintre locuitorii Osetiei de Sud au votat in favoarea independentei regiunii secesioniste din Georgia, sustinuta de Moscova, a anuntat, ieri Comisia electorala locala, informeaza agentia Interfax, transmite Mediafax. In luna ia
Aproximativ 99 la suta dintre locuitorii Osetiei de Sud au votat in favoarea independentei regiunii secesioniste din Georgia, sustinuta de Moscova, a anuntat, ieri Comisia electorala locala, informeaza agentia Interfax, transmite Mediafax. In luna ianuarie a acestui an, presedintele Vladimir Putin anunta la Kremlin ca orice se va intampla in provincia sarba Kosovo se va intampla si in regiunile separatiste din fostul URSS. In luna septembrie, in Transnistria a fost organizat un alt referendum care cerea independenta republicii separatiste. Intre timp, negocierile privind statutul Kosovo au intrat intr-un blocaj, o decizie asupra sortii acestui teritoriu fiind amanata pentru anul 2007.
Aproximativ 55.000 de locuitori ai Osetiei de Sud au fost chemati duminica la urne in cadrul unui referendum cu miza dubla, care s-a desfasurat in conditii pasnice. "Am castigat impreuna", declara duminica presedintele nerecunoscut al regiunii care si-a proclamat independenta din 1992, dupa un scurt conflict cu trupele georgiene. "Atat timp cat suntem uniti nu ne poate invinge nimeni", a adaugat Kokoity in timpul unui discurs rostit in capitala regionala, Tskhinvali. Referendumul s-a desfasurat pe fondul relatiilor tensionate dintre Rusia si Georgia, dupa ce autoritatile de la Tbilisi au retinut la sfarsitul lunii septembrie patru ofiteri rusi acuzati de spionaj.
UE se opune
Uniunea Europeana a anuntat ieri ca nu recunoaste nici "referendumul" de duminica privind independenta Osetiei de Sud, nici rezultatele votului. Potrivit unui comunicat, UE este "la curent" cu acest "referendum" si cu "alegerile prezidentiale" de la 12 noiembrie, care contravin "suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei".
Referendumul din Osetia de Sud a fost "nenecesar si incorect", a declarat ieri secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis. "Rezultatele nu vor fi recunoscute de comunitatea internationala, iar votul nu a contribuit cu nimic la a face sa avanseze o solutie politica pasnica", a subliniat oficialul organizatiei paneuropene. "Circumstantele in care s-a desfasurat, indeosebi faptul ca etnicii georgieni nu au avut dreptul sa voteze, il fac irelevant", a mentionat secretarul general al Consiliului Europei.
Reactie la Chisinau
Republica Moldova si Georgia isi vor consolida eforturile in cadrul organizatiilor regionale si internationale, pentru reglementarea pasnica a conflictelor inghetate de pe teritoriile lor, a declarat la Chisinau ministrul georgian de Externe, Ghela Bejuasvili. Potrivit oficialului, autoritatile de la Chisinau si cele de la Tbilisi vor elabora o rezolutie comuna, cu privire la conflictele inghetate din regiune, pe care o vor prezenta, pana la sfarsitul anului, in cadrul Adunarii Generale a ONU.
"Numai prin consolidarea eforturilor comune in cadrul GUAM, OSCE si ONU, vom putea ajunge la o solutionare democratica a diferendelor", a precizat Bejuasvili, dupa intrevederea cu seful diplomatiei de la Chisinau, Andrei Stratan. Cei doi diplomati au declarat ca nu exista o perspectiva apropiata de aderare a Republicii Moldova si a Georgiei la UE, dar si-au propus drept scopuri concrete "dezvoltarea economica a tarilor, libertatea de circulatie a cetatenilor, implicarea mai activa a UE in reglementarea conflictelor".
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a condamnat referendumul desfasurat duminica, 12 noiembrie, in Osetia de Sud, regiune separatista de pe teritoriul georgian, facand o paralela cu referendumul similar organizat la 17 septembrie de regimul separatist din Transnistria. "Consideram ca aceasta masura unilaterala si neproductiva a regimului din Osetia de Sud va declansa un nou val de tensiuni politice. Pseudo-referendumul organizat in Transnistria la 17 septembrie ca si actualul referendum nelegitim din Osetia de Sud reprezinta un efort concertat de a submina eforturile internationale de a rezolva conflictele din fosta URSS", indica un comunicat al diplomatiei de la Chisinau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.