Un om de afaceri italian din Oradea a facut publica o caseta pe care ar fi inregistrat un presupus santaj din partea unui redactor al "Gazetei de Oradea". Giovanni Migheli, care are in Bihor mai multe afaceri, a fost acuzat in unele articole pe care ėGazeta de Oradeai le-a publicat in martie 2003.
Semnatarii il acuzau pe acesta de apartenenta la organizatii mafiote si il catalogau drept ėfraieri si ėtampiti, deoarece cumparase o casa de la un afacerist oradean controversat. Italianul sustine ca, intrucat conducerea "Gazetei de Oradea" i-a conditionat dreptul la replica de plata unei sume de bani, a solicitat o intalnire cu unul dintre semnatarii articolului, Florin Cuc.
Migheli spune, citat de Mediafax, ca a intregistrat discutia purtata in biroul sau pentru a dovedi reaua-intentie a redactorului si a scapa, astfel, de insistenta cu care i se cereau bani. Inregistrarea ar arata ca redactorul ėGazeteii era constient de lipsa probelor pentru acuzele aduse italianului, iar cand acesta a intrebat cum poate fi remediata situatia sa, i-ar fi propus incheierea unui contract de publicitate, in valoare de 2.400 de dolari, pe timp de un an. "Va propun sa va faceti reclama si in contract se pot baga clauze ca nu mai scriem asa. Ca bonus, va dam si interviu. Cand doriti interviu, va dam interviu. O sa fie de lauda! In primul o sa scriem ca nu e adevarat nimic, ca daca erati in neregula de mult s-ar fi sesizat organele. In al doilea interviu, o sa spuneti ce planuri aveti, ce intentionati sa faceti", se aude pe caseta. Dupa cateva minute, insa, la propunerea italianului, redactorul "Gazetei de Oradea" a renuntat la incheierea unui contract de publicitate, si au convenit ca jurnalistul sa primeasca, personal, in transe lunare, jumatate din suma ceruta initial. "Iti dau matale 100 de dolari pe luna si gestionezi matale problema cu sefii", i-a sugerat Migheli redactorului. Acesta a fost de acord si s-a oferit ca in cazul in care Migheli ar fi fost atacat in alte publicatii, sa-i repare el imaginea, prin articole laudative. Inregistrarea arata ca ziaristul a refuzat sa fie platit cu bani gheata, indicand plata prin virament bancar. Dupa discutia cu redactorul "Gazetei de Oradea", italianul nu a virat banii in cont, ci i-a transmis acestuia sa nu mai scrie despre el, avertizandu-l ca in caz contrar va preda autoritatilor caseta compromitatoare. Sapte ziaristi clujeni din Trustul Gazeta sunt cercetati pentru constituirea unui grup infractional si santaj calificat, cinci dintre ei fiind arestati preventiv, in urma cu o saptamana.
Acestia sunt acuzati ca ar fi santajat mai multe persoane publice, pe care i-ar fi amenintat ca vor dezvalui in ziare diverse fapte, reale sau imaginare, despre ei. Impotriva jurnalistilor au depus plangeri zece persoane publice. (B.C.G.)